Oeuvreprijs voor Dick Maas

Imagine’s Career Achievement Award, de jaarlijkse oeuvreprijs van het festival, is gisteravond tijdens de opening van de 26st editie uitgereikt aan Dick Maas.

Dick Maas had al de nodige morbide korte films op zijn naam staan, toen hij in 1983 zijn bioscoopdebuut maakte met De Lift. De regisseur won met de griezelthriller een Gouden Kalf én de Grote Prijs van het fantastisch filmfestival van Avoriaz. Na die vliegende start bouwde Maas aan een oeuvre waarin humor, spanning en horror elkaar voortdurend afwisselden en aanvulden.

Commerciële aspiraties gingen daarbij nooit ten koste van een zeer herkenbare eigen signatuur. Een film van Dick Maas stond én staat niet alleen garant voor vaart, spektakel en komische situaties, het is ook een echte Hollandse film. Niet de introverte variant, maar de brutale en extraverte. Aangelengd met een flinke scheut ironie.

staf sinterklaas - dick maasDick Maas is, na Paul Verhoeven in 2002, de tweede Nederlander die de oeuvreprijs van het festival ontvangt. Anders dan Verhoeven, die na zijn Amerikaanse jaren afscheid nam van het fantastische genre, keert Maas er steeds weer naar terug. In november van dit jaar gaat zijn nieuwste film in première, Sint, waarin de kindervriend wordt ontmaskerd als bloeddorstige bisschop.

Dick Maas over Nederhorror

Op de vraag hoe het gesteld is met de Nederhorror, antwoordde Dick Maas:
“Niet best, helaas. Als er al iets gebeurt, dan stelt het vaak teleur. Je moet eerst een beetje volume creëren, dan krijg je ongetwijfeld ook betere films. Er zijn genoeg voorbeelden in het buitenland van hoe dat moet. Ook in Nederland zijn er voldoende aanknopingspunten voor goede horrorverhalen. Naast Sinterklaas zijn er nog wel meer te verzinnen. Ik zou dus zeggen: kijk daar eens naar, horrorfilmmakers van Nederland.”

Meer over de uitreiking van de Oevreprijs en het Amsterdam Fantastic Filmfestival op imaginefilmfestival.nl. Het filmfestival duurt nog tot 24 April.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie