Recensie: Out of the Dark (Lluís Quílez, 2014)

Nu lachen ze nog, maar ze zouden eens moeten weten wat hun te wachten staat
Nu lachen ze nog, maar ze zouden eens moeten weten wat hun te wachten staat

Out of the Dark is een Colombiaanse, Spaanse en Amerikaanse coproductie die zich afspeelt in Colombia. De film is geregisseerd door de Spanjaard Lluís Quílez die eerder diverse korte films maakte en als second unit director meewerkte aan de horrorfilm Insensibles (2012). Gezien zijn geringe ervaring is het bijzonder dat hij nu een film heeft mogen maken met acteurs als Stephen Rea (Crying Game, Interview with the Vampire, Underworld Awakening), Julia Stiles (Wicked, The Omen, Blue) en Scott Speedman (Underworld, The Strangers, The Captive), maar of het een succes is…

In Out of the Dark emigreert Sarah Harriman samen met haar man Paul en dochtertje Hannah naar Santa Clara in Colombia om in haar vaders bedrijf te gaan werken. Ze krijgen een prachtig huis omgeven door een weelderige tuin, ideaal voor de kleine Hannah. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn, iets of iemand heeft het gemunt op Hannah. Mogelijk heeft het te maken met de Niños Santos (Heilige Kinderen) die door de ‘conquistadores’ levend werden verbrand in hun tempel. Wat het ook is, Hannah is haar leven niet zeker.

Julia Stiles en Scott Speedman in Out of the Dark
Julia Stiles en Scott Speedman in Out of the Dark

Out of the Dark is geen slechte film, het verhaal is interessant, de setting een aangename afwisseling en de cast is goed. Helaas maakt dat nog geen goede horrorfilm, want wat dat betreft, stelt Out of the Dark teleur. Ik kan er moeilijk de vinger op leggen waar deze film als horrorfilm tekortschiet; er zijn geesten, er is een gruwelijke legende en er wordt een kind belaagd, maar Out of the Dark is simpelweg niet eng. Hoe hard Julia Stiles ook gilt, hoe heftig de geluidseffecten ook zijn, Out of the Dark is hooguit een thriller, meer niet.

Hebben de Niños Santos iets met alle ellende te maken?
Hebben de Niños Santos iets met alle ellende te maken?

Toch had ik wel wat meer verwacht van scenaristen Javier Gullón, David Pastor en Alex Pastor. Gullón werkte eerder o.a. mee aan King of the Hill, Hierro en Enemy. De gebroeders Pastor werkten aan Carriers, Los últimos días en Self/less. Wellicht heeft de onervarenheid van Quilez de film toch genekt. Hoewel de acteurs goed zijn (Stiles spreekt zelfs Spaans in de film), komen hun personages niet helemaal uit de verf, erg jammer. Special effects en make up zijn minimaal, dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar in dit geval had het de film misschien geholpen.

Bloody Mary proefnotitie: Deze Colombiaanse ‘bistec’ is misschien exotisch, maar niet bijzonder
Out of the Dark is nu verkrijgbaar op Bluray en DVD.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie