Paranormal Activity 2: geen slapeloze nachten, wel kippevel

Een lowbudget film wordt in 2009 opeens de hit en kaskraker van het jaar, kan het nu verschenen onvermijdelijke vervolg Paranormal Activity 2 deze hype doen herleven?

We leren het gelukkige gezin van Kristi en Daniel kennen dat net is uitgebreid met het jongetje Hunter, zijn oudere zus Ali filmt de eerste dagen van het nieuwgeboren familielid voor als hij later groot is. Het geluk duurt niet lang, het huis wordt volledig overhoop gehaald, geen sporen van braak, niks gestolen en alle deuren op slot. Het is de eerste van een reeks vreemde gebeurtenissen. Genoeg reden om het huis vol te hangen met beveiligingscamera’s.

De zus van Kristi komt regelmatig met haar man op bezoek en we kennen ze nog uit het eerste deel van Paranormal Activity; Katie en Micah Sloat. De eerste helft van de film is rustig, er gebeuren een paar vreemde dingen, maar echt spannend wordt het niet. Maar dit verandert met een knaller van een schikmoment is de spanning in de bioscoop te voelen, een onbehagelijk gevoel dat je ieder moment weer verrast kan worden. De referenties naar het eerste deel van Paranormal Activity worden sterker en het leven van het gezin wordt er niet vrolijker op.

paranormal activity 2 baby

Dat Paranormal Activity 2 zoveel duurder is geworden dan het origineel is waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan de marketingcampagne, overal werden andere teasers van de film aangeboden, waar soms weinig en soms schokkende dingen gebeuren. Bijna al deze filmpjes vertonen een ‘storing’ in de opname of het verschil met het spiegelbeeld, het maakt je toch nieuwsgierig. Maar het is dan toch echt jammer dat deze effecten in de film niet terugkomen.

Paranormal Activity 2 overstijgt het eerste deel niet, de film is meer een verlengde er van, ook deze film blijft vragen oproepen en ik zie een duidelijke opening voor een nieuw deel. Mocht je totaal ongevoelig zijn voor de gebeurtenissen in Paranormal Activity 1 dan kun je ook beter dit deel mijden. Toch zal Paranormal Activity 2 menigeen wederom kippenvel bezorgen, maar verwacht geen slapeloze nachten.

Sterren: 3.5 / 5

Koop Paranormal Activity 2 op blu-ray of dvd via Bol.com

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Paranormal Activity 2: geen slapeloze nachten, wel kippevel”

 1. Deel 1 vond ik eerlijk gezegd nogal slapjes. Ik snap de ophef van deze film ook niet zo. Kijk dat je een laag budget hebt en dus de effecten niet goed kan uitwerken snap ik. Maar dat je zo weinig aandacht aan het verhaal en script hebt besteedt heeft niets met geld te maken. Je al van mijlenver een bepaald schrik moment aankomen. Ook de achterliggende verhaallijnen (backstory) kon veel beter uitgewerkt worden. Men doet wel een poging (met die foto die ze op zolder vonden) maar wordt vervolgens niet verder uitgewerkt. Ook met die slaapkamer deur is het meest stomme voor de hand liggende verhaal structuur die je je kan bedenken. Normale mensen hadden of doen gewoon hun slaapkamer deur dicht. Maar nee hoor in Paronormal Activity staat deze gedurende de hele film open.
  Al met al vrij slapjes en biedt niet veel hoop dat deel 2 beter is.

  Beantwoorden
  • Het eerste deel pretendeert ook niet echt een verhaal te hebben, het is een waarneming van gebeurtenissen en laat inderdaad de kijker in het duister over de oorzaken. En ik ben het met je eens dat niet iedereen zo’n film interessant vindt, ik zal je dan ook niet aanraden om deel 2 te kijken, waar wél een poging wordt gedaan om meer verhaal de verklaren, maar je grotendeels toch in het duister blijft tasten.

   Beantwoorden
 2. Niets mis an sich met het verhaal van beide delen. Less is more voor zowel verhaal als effecten. Je kijkt naar een videojournaal van een stel dat geterroriseerd wordt door iets bovennatuurlijks. De kracht zat hem juist in deze simpele benadering die het maximale aan angst wist op te roepen.

  Het vervolg is echter meer van hetzelfde. Beetje dooddoener voor de spanning.

  Beantwoorden
 3. ik vind deel 1 toch wel een beetje heel erg raar, mijn film eindigd met dat katie naar boven loopt naast het bed gaat zitten en na een tijdje komt de poltie.
  in deel 2 zijn ze allebei weer helemaal 100% hoe ze horen te zijn.. dus echt een overloop is er niet.
  in deel 1 word micah vermoord, maar is er in deel 2 weer.

  wel vind ik deel 2 minder spannend maar het roept wel weer vragen op waar katie heen gaat met hunter.

  Beantwoorden
 4. Was één van de mogelijke eindes van PA1. Door al die opties is het voor sommigen inderdaad lastiger om mee te gaan in de tweede. Men zou alternatieve endings moeten verbieden.

  Beantwoorden
  • Nee Micah is er niet meer, het lijkt me meer een soort terug blik naar het verleden. En volgens de data in de film is het 1 dag na de dood van Micah klopt dat?

   Beantwoorden

Plaats een reactie