Paranormal Activity: The Marked Ones (Christopher Landon, 2014)


Paranormal Activity: The Marked Ones is het vijfde deel van de Paranormal Activity-franchise (de onofficiële film Paranormal Activity 2: Tokyo Night niet meegerekend). Het is echter niet Paranormal Activity 5 (die volgt later dit jaar), maar een spin-off.

Paranormal Activity meets Jackass in The Marked Ones
Paranormal Activity meets Jackass in The Marked Ones

Daar waar in de eerste 4 films Katie of haar familie centraal stonden, draait het verhaal in The Marked Ones om een aantal Latino jongeren in Oxnard, Californië. Jesse woont met zijn oma en vader in een appartementencomplex. Onder hem woont Anna, een typische vrouw die door velen wordt aangezien als een ‘bruja’, een heks. Als Jesse en zijn vriend Hector op een avond rare geluiden uit Anna’s appartement horen, besluiten ze met een slangcamera via het ventilatierooster poolshoogte te nemen. Wat ze zien, versterkt hun idee dat Anna zich bezig houdt met hekserij.

Als Anna een paar dagen later wordt vermoord, gaan Jesse en Hector op onderzoek uit. Een oude klasgenoot van ze lijkt de dader te zijn, maar het is onduidelijk waarom. In Anna’s appartement vinden ze allerlei verwijzingen naar zwarte magie. Het wordt nog mysterieuzer als het elektronische apparaat behorende bij het spel ‘Simon’ zich gaat gedragen als een Ouijabord. Het is duidelijk dat er een bovenaardse kracht aanwezig is en dat deze geobsedeerd is op Jesse, langzaam maar zeker wordt duidelijk waarom.

Waar het spelletje Simon allemaal wel niet goed voor is.
Waar het spelletje Simon allemaal wel niet goed voor is.


Hoewel The Marked Ones geen geweldige film is, vond ik hem leuker dan verwacht. Het feit dat er af wordt gestapt van de eerdere films is een verademing, en de nieuwe setting en personages zijn dat ook. In tegenstelling tot de andere films, zat er in deze film best wel wat humor (nu niet gelijk aan een dijenkletser denken hoor!). Dat er steeds een camera wordt meegedragen is niet zo logisch, maar hey, dat geldt voor zoveel found-footage-films.

Het verhaal komt nogal traag op gang, en heeft uiteindelijk nogal een onduidelijk einde, iets wat op zich niet had gehoeven. Zelf deed het me nogal denken aan Devil’s Due, maar dan beter (even voor de duidelijkheid, persoonlijk vond ik Devil’s Due complete bagger, een films die beter is, is dus niet gelijk geniaal). Het acteerwerk was goed. De special effects en schrikeffecten helaas minimaal. Echt eng is de film bijna nooit, maar wel de nodige suspense is er wel. Hoewel het een spin-off is, zijn er wel allerlei verwijzingen naar de voorgaande films, voor fans is dit dus een must-have.

De mooie dames mogen natuurlijk niet ontbreken.
De mooie dames mogen natuurlijk niet ontbreken.
Sterren: 3.5 / 5

Bloody Mary proefnotitie: Geen Delmonico steak, maar wel een demonico steak.
Paranormal Activity: The Marked Ones is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES - Officiële Trailer

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie