Podcast-tip: Op de vijfde rij …bij De Fantasten

De Nachtvlinders zijn we begonnen om horror in Nederland meer sexy te maken. Daarbij ook de Nederlandse genrefilm in een goed daglicht te zetten. Een vraag die ik altijd heb is ‘Waarom lukt het maar niet om meer goede Nederlandse horrorfilms te maken?’. Dit leidde in 2019, mede door corona, ook tot een live talkshow met Halloween op Twitch, met Nederlandse makers uit het horrorgenre. Die podcast staat nu even op een laag pitje.

Maar deze vraag leeft bij meerdere mensen. Zo ook bij Cesar Majorana. Hij maakte voor de VPRO en Eye hier een driedelige podcast over. Deze drie afleveringen, samen zo’n 2 uur, heb ik aan één stuk uitgeluisterd en kan ik iedereen aan raden.

De podcast begint bij Het Manifest voor de Verbeelding uit 1999, geschreven door Guido van Gennep, Elbert van Strien en Djie Han Thung, ondertekend door ruim 70 filmmakers. Samen noemen ze zich De Fantasten en roepen op tot meer verbeelding.

Het Manifest voor de Verbeelding

WEG MET DE SPRUITJESLUCHT Wij denken dat het realisme is drooggekookt. De fantasie heeft te lang op een laag pitje gestaan. Het heilige vuur moet weer branden. Hoog tijd om de deuren van de Verbeelding wagenwijd open te zetten. Want niets is onmogelijk. Laten we kiezen voor de verwondering en de hartstocht. Wees onrealistisch! Want film is dromen.Uit het Manifest Voor De Verbeelding

Cesar gaat op zoek naar de schrijvers en ondertekenaars van dit manifest, maar ook naar filmmakers die juist niet ondertekenden. In de twee aflevering bezoekt de podcastmaker onze zuiderburen, waarom lukt het daar wél? De driedeling reeks sluit af met een kleine nieuwe revolutie en komt hij tot de conclusie dat het niet alleen aan de filmmakers of de fondsen ligt.

De podcast vind je bij de VPRO, of direct via Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud of RSS.

Een nieuwe revolutie?

Is het dan allemaal zo slecht? Nee, zoals Cesar ook laat doorschemeren, er gebeurt zeker van alles. Zo begon producente Monique van Kessel het Rotterdamse filmbedrijf Make Way Film met de focus op horror, scifi en fantasy. En timmert inmiddels flink aan de weg. Begonnen met korte films en gisteravond ging de speelfilm De Openbaring in première op het Amsterdamned Film Festival, niet toevallig geregisseerd door één van de fantasten die het Manifest ondertekenden: Chris Mitchel. Wellicht zijn zij een match met het plan van scenariste Bodil Matheeuwsen voor drie genrefilms.

DE OPENBARING | Official trailer
Vanaf mei is De Openbaring in de bioscopen te zien.

Zelf krijg ik hierdoor weer zin om werk te maken van onze podcast HorrorPraat (PodimoSpotifyApple iTunes of Google Podcast) en daarbij zowel in de toekomst als geschiedenis van de Nederlandse horror te duiken.

Als je straks de drie podcast-afleveringen over De Fantasten hebt geluisterd, ben ik heel benieuwd naar jouw mening over de staat van de verbeelding in Nederland.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie