Recensie: Pressure (Ron Scalpello, 2015)

‘Pressure’ is zo’n film die voor sommige mensen onder een thriller zal vallen en voor anderen onder horror. Dit is namelijk geen standaard horrorfilm. Op IMDb krijgt de film het genre thriller en maar een 5,7. De verwachtingen liggen daardoor niet zo hoog.

Pressure - Ron Scalpello - poster

Een groep van ervaren diepzeeduikers raakt tijdens het repareren van een oliepijpleiding in de Indische Oceaan verwijdert van hun schip door een zware storm. Gevangen in een kleine onderzeeer op de zeebodem, 400 meter onder de zeespiegel, met nog maar weinig lucht is het bijna onmogelijk te overleven. Paranoia, paniek en claustrofobie overspoelen het team in deze race tegen de klok. Echter ze moeten samenwerken om te vechten voor hun voortbestaan en een manier te vinden om aan de oppervlakte te geraken.

Toch is ‘Pressure’ echt wel meer dan een 5,7 waard. Allereerst is het verhaal best wel angstaanjagend en is het ook niet extreem voorspelbaar. Er zitten geen gigantische plottwisten in, dus het qua verhaal is het dan ook weer geen 7. Maar even los van alle cijfers, de claustrofobie, de benauwdheid.

Beklemmend
Het sterkste punt van ‘Pressure’ is toch echt het gevoel dat je gedurende het grootste gedeelte van de tijd van het kijken krijgt. Beklemming. Ik heb zelf geen claustrofobie, maar zou het er spontaan van krijgen. Met nog weinig lucht ergens diep op de bodem van de zee, nee daar word ik niet blij van. Dit gevoel hebben ze heel goed neergezet, waardoor ik toch continu zo’n angstig gevoel heb tijdens het kijken. Hierdoor is deze film wat mij betreft ondanks dat het bij lange na geen standaard horror is toch erg goed.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie