Recensie: Primal (Josh Reed, 2010)

Australische horror die doet denken aan een keur aan andere horrorklassiekers. Origineel, neuh. Vermakelijk? Absoluut! Zolang je de verwachtingen maar laag houdt zal je het zo’n 85 minuten prima naar je zin hebben met Primal.

Primal start zo’n 12.000 jaar geleden. We zien een Aboriginal een muurschildering maken en daarna door een mysterieus mensachtig doch behoorlijk gulzig wezen aangevallen worden. Zijn handafdruk in bloed is wat hij achterlaat aan signatuur. Flash forward naar het nu, wanneer een groep jonge mensen de Australische wildernis in trekken om eeuwenoude rotstekeningen te onderzoeken. Natuurlijk is het een groep vrienden van behoorlijk uiteenlopend pluimage, waardoor je af zou kunnen vragen waarom ze in hemelsnaam met elkaar omgaan. Antropologiestudent Dace (Wil Traval) is de serieuze van het stel, hij is vooral op zoek naar die schilderingen. Losbol Mel (Krew Boylan) ligt liever te vozen met haar vriendje, ziet het uitje meer als fijne campeertrip en duikt op een gegeven moment ’s nachts poedelnaakt een meertje in. Had ze niet moeten doen. Vol bloedzuigers komt ze gillend het meertje weer uit. Niet veel later begint ze zich vreemd te gedragen en verandert ze in een roofzuchtige vampier/zombie mix…

Primal verdient – als gezegd – nergens een originaliteitsprijs. Beetje Cabin Fever, beetje The Descent, beetje Evil Dead 2, in de mixer en je hebt zo’n beetje de film bijeen gebracht. Met als minimaal verschil dat regisseur Josh Reed (ook mede-verantwoordelijk voor het script) veel van de gruwelscènes – zeker in het begin van de film – in het daglicht laat afspelen. Zodat je in vol ornaat ziet hoe een van de karakters’ keel door wordt gebeten (laten we deze recensie verder maar ‘spoiler free’ houden en verder geen namen noemen). Maar het helpt gewoon niet dat het script behoorlijk voorspelbaar is en je eigenlijk vooraf al zonder veel moeite kan aanwijzen welk personage de volgende is die een onfortuinlijk einde tegemoet gaat. Dat haalt een flink deel van de spanning weg, net als de soms niet heel overtuigende acteerprestaties van de jonge cast. Maar goed, en flinke dosis gore en een zenuwslopende finale zorgen er voor dat je toch aan het einde van de rit voldaan achterblijft.

De dvd van Primal (met exact dezelfde inhoud ook uit op Blu-ray) is prima verzorgd. Mooi beeld, puik geluid. Plus, naast de film nog een aantal aardige extra’s over de speciale effecten en dergelijke, plus nog een erg geinige rond een ‘hiking trip’ van scriptschrijver Nigel Christensen, die de locaties in de Australische outback (zo’n drie en een half uur van Sydney) laat zien waar hij tijdens een tocht eerst door bloedzuigers werd getroffen en daarna verzwakt met zelfgemakte spalken de terugtocht aan moest vangen. Daarbij doorkruiste hij onder meer een 400 meter lange grot en aangrenzende vallei. Tijdens die tocht op spalken bedacht hij zich wat er zou kunnen gebeuren als je de weg naar de bewoonde wereld niet meer zou halen en dat werd de basis voor Primal. Wetend dat het script zo tot stand kwam, is een erg leuke toevoeging aan de kijkervaring en geeft de extra daadwerkelijk een meerwaarde. Al is het dan weer jammer dat het op de werkelijk adembenemende locaties die hij laat zien technisch niet haalbaar was om daadwerkelijk de film te schieten.

Film: drie sterren, extra’s: vier sterren. Primal is nu te koop op blu-ray en dvd..

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie