Programma filmfestival Amsterdamned 2022 bekend

De coronaregels zijn teruggedraaid, de versoepelingen zijn een feit. Dit betekent dat het filmfestival Amsterdamned ook weer doorgang heeft. Hier had ik laatst al een stuk over geschreven, maar toen was er nog niet veel bekend. We weten nu meer! Op het programma staan dertien nieuwe én klassieke films in de genres horror, fantasy, sciencefiction en thriller, waarvan een groot aantal geen Nederlandse release krijgen. Na een afwezigheid van twee jaar vindt dan eindelijk van donderdag 21 tot en met zondag 24 april de 5e editie plaats van het genrefilmfestival Amsterdamned 2022 in de Melkweg Cinema.

amsterdamned
Helaas dit keer géén Dick Maas film als opening

In plaats van oktober is het festival van Jan ´Mr. Horror´ Doense nu verschoven naar april en draait volledig in poptempel De Melkweg. Deze eerbetoon aan de enige echte filmregisseur Dick Maas opent steevast met een van zijn films, maar dit jaar gooit Jan het roer om; hij zet de schijnwerpers op enkele andere genrefilmmakers. Naast openingsfilm De Openbaring van Chris W. Mitchell zijn er ook vertoningen van Met Grote Blijdschap van Lodewijk Crijns, Black Out van Arne Toonen en Plan C. van Max Porcelijn.

Openingsfilm

Amsterdamned 2022 wordt op donderdag 21 april geopend met de première van de Nederlandse film De Openbaring van Chris W. Mitchell (De Poel), met in de hoofdrollen Victor Löw, Leny Breederveld en Monic Hendrickx. De overbezorgde Jacob trekt aan het begin van de eerste corona-lockdown in bij zijn alleenstaande moeder. Hij wil haar koste wat kost beschermen tegen het virus, maar al snel blijkt echter dat de geobsedeerde zoon waarschijnlijk een groter gevaar voor zijn moeder is.

100 Jaar Dracula

F.W. Murnau’s expressionistische meesterwerk Nosferatu is een onofficiële verfilming van Bram Stokers roman Dracula. Max Schreck werd de eerste iconische filmvampier als de angstaanjagende graaf Orlok, met zijn kale kop en puntige tanden. Componist Kevin Toma schreef een nieuwe score bij deze klassieker, die hij tijdens de vertoning op Amsterdamned 2022 live zal uitvoeren.

Nosferatu (1922) - Trailer

Straight to Video

Straight to Video presenteert iedere maand het ultieme video-avondje: films op authentieke VHS-tapes, vertoond vanaf een échte videorecorder, mét trailers, glitches, bloed en bier! Speciaal voor Amsterdamned en ter gelegenheid van zijn 35-jarig jubileum, kozen videofreaks Eric van der Woude en Lieuwe van Albada dit keer voor Sam Raimi’s uitzinnige horrorkomedie Evil Dead II.

Evil Dead 2 (1987) - Trailer (Bruce Campbell) 720P HD

Programma

Dit was een greep uit het aanbod. Zie hieronder het volledige programma:

Donderdag 21 april
21:15 uur De openbaring
(Chris W. Mitchell, NL 2022)

Vrijdag 22 april
19:15 uur Nosferatu
Eine Symphonie des Grauens (F.W. Murnau, Duitsland 1922)

21:15 uur Black Out
(Arne Toonen, NL 2012)

23:30 uur Straight to Video presents Evil Dead II
(Sam Raimi, VS 1987)

Zaterdag 23 april
13:00 uur The Djinn
(David Charbonier & Justin Powell, VS 2021)

15:00 uur Broadcast Signal Intrusion
(Jacob Gentry, VS 2021)

17:00 uur Met grote blijdschap
(Lodewijk Crijns, NL 2001)

19:15 uur Boys from County Hell
(Chris Baugh, Ierland/GB, 2021)

21:15 uur Slumber Party Massacre
(Danishka Esterhazy, VS 2021)

Zondag 24 april
13:00 uur Good Madam
(Jenna Cato Bass, Zuid—Afrika 2021)

15:00 uur Hellbender
(John Adams, Zelda Adams & Toby Poser, VS 2021)

17:00 uur Plan C.
(Max Porcelijn, NL 2012)

19:15 uur The Twin
(Taneli Mustonen, Finland 2022)

Als je niet zo lang kan wachten is er op vrijdag 1 april om 21:15 een speciale kickoff van Amsterdamned in samenwerking met het In-Edit Filmfestival in de vorm van de film Studio 666, de film van en met The Foo Fighters! De Amerikaanse rockband rond Dave Grohl betrekt een landhuis in Encino om een nieuw album op te nemen. Het landhuis kent een eigenaardige geschiedenis, gerelateerd aan rock ‘n’ roll. The Foo Fighters krijgen te maken met bovennatuurlijke krachten die niet alleen hun levens, maar ook hun album in gevaar brengen.

Studio 666 (Official Trailer)

Dit kaartverkoop begint op 1 april via Melkweg.nl. Welke film ben jij benieuwd naar, of ga je ze allemaal kijken? Ik hoor het graag van je.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Programma filmfestival Amsterdamned 2022 bekend”

Plaats een reactie