Recensie: Prooi (Dick Maas, 2016)

De leeuw in Prooi is het Nederlandse antwoord op Jaws en hoewel met wat kleine mankementen mogen wij daar best trots op zijn. Nu in de bioscoop.

Recensie: Prooi (Dick Maas, 2016)
prooi dick maas

De spanning is te snijden! Dick Maas komt met een nieuwe film! Nadat hij onze goedheiligman voor altijd een andere dimensie heeft gegeven met Sint uit 2010, de Amsterdamse grachten onveilig wist te verklaren met Amsterdamned uit 1988 en een normaal ritje van de tweede naar de vijfde verdieping wel eens een rit des doods kon zijn met De Lift uit 1983.

Prooi is de nieuwe Dick Maas en dit keer gaat de leeuw, ons nationale symbool, een belangrijke bloederige hoofdrol… Bij het zien van de trailer kregen wij al het gevoel met een typische Dick Maas-film te maken te hebben. Alle elementen zijn tenslotte aanwezig: actie, humor, Amsterdamse grachten en vooral bloed.. Heel veel bloed…
Maar is het ook een goede film?

Wanneer er net buiten Amsterdam een gezin op beestachtige wijze wordt afgeslacht, staat men voor een raadsel. Al snel is daar het vermoeden dat een dier voor verantwoordelijk is. Maar welk dier in Nederland is in staat tot afslachten van meerdere personen in zo’n korte tijd? Geen. Er bestaan geen echte roofdieren meer in Nederland. Dierenarts Lizzy weet de politie al snel uit de brand te helpen. Zij heeft eerder deze gruwelijke verwondingen gezien in Afrika. De bijt- en snijwonden bij de slachtoffers komen namelijk erg overeen met die van de leeuw…
De politieleiding kan het bijna niet geloven, al zouden Lizzy's vermoedens gezien de verwondingen wel eens waar kunnen zijn. Men besluit geen paniek te willen zaaien en probeert het nieuws stil te houden voor het publiek. Nu krijgt AT5-cameraman Dave, die toevallig ook de meest recente ex van Lizzy is, al snel hoogte van het naderend gevaar.
De leeuw is los en is op weg naar Amsterdam.

prooi3

Wanneer Dick Maas los mag gaat hij ook echt los en met Prooi gebeurt dat volkomen. De typische Dick Maas spanningsopbouw is rap en gruwelijk, Geen uitleg of geen logica, oftewel: geen gelul. Dat gebeurt dan ook bij Prooi. Hoe een leeuw ongestoord naar Amsterdam en door Amsterdam kan lopen, het kan bij Dick Maas. En waar deze vandaan komt? Onbekend, maar een leuk is het gegeven wel.

Ook is het fijn dat Dick Maas niet kiest voor de meest bekende gezichten uit de pool van acteurs die ons land rijk is. Het bekendste gezicht is toch wel Sophie van Winden, zij kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in Leef! en speelde in de serie Heer & Meester. Niet de minste, maar ook nog niet super bekend bij het grote publiek. Van Winden speelt de dierenarts uit Artis met veel plezier en blijkt de ideale vrouw voor een Dick Maas-film. Deze is zelfstandig, niet op haar mond gevallen en weet zichzelf goed te redden in penibele situaties. Het contrast is ook mooi te zien met Dave, de andere hoofdrol gespeeld door Julian Looman. Deze knappe stoere vent blijkt nogal bangig en heeft ook bijzondere huichelachtige trekjes. Looman doet dat heel goed want je hebt al snel om Dave een stomp in zijn gezicht te verkopen. De echte vent is Lizzy en dat laat Maas goed zien.

https://www.youtube.com/watch?v=r4tApZPGW5Y

Nu is een Dick Maas-film niet een Dick Maas-film zonder de typische humor. Nu is de kolderieke en soms slapstickachtige humor van Maas een waar element in zijn films. Er is altijd een balans tussen de humor enerzijds en de actie en geweld anderzijds. Slecht acteerwerk wordt weggewuifd door heerlijke actie. Kolderieke personages leggen al heel snel het loodje.
Helaas is dat in Prooi niet het geval. Kolderieke personages zijn soms veel te lang in beeld en doen, gezien de spanning, de film een adempauze te geven die het juist niet moet hebben. Als Victor Löw ten tonele verschijnt als groot wild jager en wordt ingeschakeld door de commissaris, zijn eigen neef, om de leeuw om te vangen begin je al te giechelen. De gehele aankleding van de man die meer past bij één van de Flodder-buren dan in deze film. Je accepteert het allemaal enigszins want ja... Dick Maas. Dan verschijnt zijn zoon, een volslagen randdebiel die waarschijnlijk tot kostelijk vermaak op papier leidde, maar op het scherm totaal niet uit de verf komt. Er volgen meer van dat soort personages. Eentje wordt zelfs tot een belangrijk bijfiguur wordt gebombardeerd als de andere ex van Lizzy. Ook jager van groot wild in een rolstoel met rupsbanden...

prooi1

De leeuw is deels CGI en deels een animatronic, het resultaat is voor Nederlandse begrippen bijzonder goed geslaagd! Verwacht geen Jurassic World-achtige hoogstandjes, het blijft tenslotte een Nederlands budget. Maar wat we te zien krijgen is gewoon goed en beter geslaagd dan wij hadden mogen verwachten. De leeuw in Prooi is het Nederlandse antwoord op Jaws en hoewel met wat kleine mankementen mogen wij daar best trots op zijn.

Al met al is Prooi van Dick Maas zeker wel een vermakelijke film en draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.

[yasr_overall_rating size="--" postid="54065"]