Recensie: [REC] 3 Genesis (Paco Plaza, 2012)

Koldo en Clara zijn dolgelukkig samen en besluiten een groot trouwfeest te geven. Ze kunnen hun geluk niet op en feesten de gehele avond in een groot landhuis omringd door vrienden en familie. Toch wel raar dat er mannen in witte pakken in de tuin op zoek zijn naar ‘iets’ en waarom begint oom Victor toch rare trekjes te vertonen na de beet van een hond?

Na het overweldigende succes van [REC] uit 2007 volgde al snel een Amerikaanse remake (Quarentine in 2008) en een vervolg in 2009 namelijk [REC] 2. Voor elke franchise is het moeilijk om het niveau hoog te houden en om maar niet in herhaling te vallen. ‘We gooien het roer helemaal om!’ moet regisseur Paco Plaza hebben gedacht. Paco Plaza, ook (mede-)verantwoordelijk voor [REC] en [REC] 2, was waarschijnlijk het ‘found footage’ materiaal uit deze films ondertussen beu. [REC] 3 begint wel als de eerste twee films, we volgen via het beeldmateriaal van een vriend van de bruidegom en een fotograaf het relaas van de avond. De huwelijksplechtiging, het jagen van heren op bruidsmeisjes, het ‘onverwachte’ Ik Ben Zwanger-moment tot aan het ingestudeerde dansje tussen bruid en bruidegom. We maken het allemaal mee. Tot het feest ruw wordt verstoord als oom Victor een hap uit oma neemt en hiermee een grote chaos creëert. Dan springt het beeld over van first-person view over naar het normale third-person view en vervolgen wij de zoektocht van Koldo naar Clara die elkaar in de chaos zijn kwijt geraakt.

Het zou verfrissend moeten ogen maar dat is het echter niet. Juist door het verhaal verder te laten gaan in de derde persoon vervalt [REC] 3 Genesis in een normale zombiefilm die we wel vaker hebben gezien. Paco Plaza maakt het nog dwazer door ook nog eens een doos vol grappen te openen. In het niets lijkt [REC] 3 Genesis meer op zijn voorgangers.

Het valt te prijzen dat de regisseur een andere, en vooral ook gedurfde, weg kiest. De opzet is niet zonder meer geslaagd. De spanning die in de eerste twee films zo overduidelijk aanwezig is verdwenen. Dat komt niet alleen door de nogal slappe humor die hier en daar de kop op steekt. Doordat de film het eerste persoon perspectief verlaat komen de zombies beter in beeld en spreken daardoor minder tot de verbeelding.

Is [REC] 3 dan een mislukte film? Nee, zover zullen wij niet gaan. Het is wel degelijk een vermakelijk film geworden al komt het niet in de buurt van de eerste twee delen. De humor is geestig. Je moet er van houden zoals altijd bij humor het geval is. De hoofdrolspelers Diego Martin (Koldo) en Leticia Dolera (Clara) spelen vol overtuiging hun rollen als bruidspaar die ondanks de zombieaanvallen vol goede moed elkaar proberen te bereiken. Gezien de setting van de film is er fors meer geld uitgetrokken wat resulteerd in nog grotere scenes met heel veel zombies.

[REC] 3 Genesis is een film met gemengde gevoelens. Laten wij hopen dat [REC] 4 Apocalypse weer terugkeert naar de spanning van de eerste twee delen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

[REC] 3 Genesis werd vertoond op het Image Amsterdam Filmfestival, en is op 27 augustus op dvd verschenen.

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

6 gedachten over “Recensie: [REC] 3 Genesis (Paco Plaza, 2012)”

 1. Deze film haalt idd niet het niveau van de voorgaande delen (met het eerste deel als absolute topper), maar voor liefhebbers van zombiefilms en fans van de serie is het zeker alsnog een aanrader, want het is gewoon een hele degelijke zombiefilm.

  Beantwoorden
 2. Nog niet gezien, maar als de recensie “een hele degelijke zombiefilm” klopt, dan is dat voor mij alleen al een reden om te gaan kijken 🙂

  Beantwoorden
 3. Degelijk is wel t juiste woord.. en de film is zeker niet zo sterk als de eerste 2.. maar echt wel vermakelijk.. er word op verschillende momenten verwezen naar de eerste film (de televisie met de reporter van de eerste film, en uiteraard de gebeten dierenarts) ..het verhaal speelt zich synchroon af met de eerste.. vind ik persoonlijk een leuk gegeven.. ben dan ook erg benieuwd naar de vierde en ik hoop dat dan die hele “schaduwwereld” uit 2 een beetje meer uit de doeken gedaan word .. t religieuze tintje wat aan de zombies kleeft vind ik wel interresant

  Beantwoorden
 4. Wat ik eerder al eens zei, denk ik dat deze een aanvullend tussendoortje is, om dan met deel 4 weer rechtlijniger uit de bus te komen, richting deel 1 en 2. Een beetje zoals je Paranormal Activity zou hebben, waar Tokyo Night tussen geworteld zit en echt wel een onderdeel van de originele franchise zou zijn. Of zoals je met The Fast And The Furious plots met Tokyo Drift zit. (in beide voorbeelden zal die Tokyo wel toeval zijn…). Maw wil je een filmreeks beginnen, dan mag je het experiment niet schuwen, anders wordt het een herhaling van zichzelf?

  Beantwoorden
 5. Nee, deze film valt in het rijtje met de slechtste films die ik ooit gezien heb. Dat terwijl Rec. 1 en 2 op het gebied van spanning bij mij bovenin het rijtje staan.
  Tijdens het kijken vroeg ik me af of ik werkelijk naar Rec. 3 aan het kijken was of naar een slechte parodie. Dit komt niet alleen door het wegnemen van de donkere schimmige omgeving en het hele ‘found footage’ concept, maar door de toevoeging van humor. En nog niet eens goede humor. Belachelijke humor. Rondlopen in een ridderpak? Een kettingzaag pakken en slechts de helft van je jurk wegzagen? Denkend dat er een zombie iemand op zit te eten achter een stoel, terwijl het eigenlijk een vrijend paar blijkt te zijn?
  Nu maar afwachten wat REQ. 4 ons brengt.

  Beantwoorden
 6. Ik vond dit gewoon een goeie zombiefilm. De religieuze twist is misschien afwijkend maar consistent met de eerdere REC films. Ik zou REC 3 wel aanraden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie