Recensie: 54 minuten (Marieke Nijkamp)

Auteur Marieke Nijkamp heeft wel een heel bijzonder verhaal te vertellen. Dit boek stuurde ze namelijk op naar diverse Nederlandse uitgevers om daaropvolgend keer op keer afgewezen te worden. Ze besluit met haar manuscript over de grenzen te gaan en wordt in de Verenigden Staten met This is were it ends een New York bestseller auteur. Uitgever HarperCollins zorgt ervoor dat dit succesvolle boek ook in het Nederlands in de schappen ligt als 54 minuten.

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten. Paniek barst los in de aula van Opportunity High School wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten. Maar sommigen van hen hebben nóg meer reden om bang te zijn voor de schutter…

boek: 54 minuten

Eén van de belangrijkste dingen waar 54 minuten om draait, is simpelweg angst. De leerlingen zitten op enkele na in de aula te luisteren naar een toespraak van de directeur. Tot opeens iemand opstaat en begint te schieten. Nijkamp beschrijft deze schrokkende gebeurtenis door de ogen van verschillende leerlingen, die zich op dat moment op diverse plekken binnen de school bevinden. Naast de paniek, speelt vooral ook onzekerheid een rol. Wat is er aan de hand? Is alles in orde met mijn broer, geliefde, beste vriendin?

Deze (nog onbeantwoorde) vragen zorgen voor een flinke dosis spanning in het boek. Doordat je als lezer de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages beleeft, krijg je in eerste instantie fragmenten mee van wat er nu daadwerkelijk gebeurt. Sommige personages hebben een intieme relatie (gehad) met de schutter en dit maakt dat je de dader niet als volledig slecht kunt bestempelen. Dit zorgt voor een flinke dosis tegenstrijdige emoties bij de lezer. Want is de dader wel 100% slecht? Het laat eveneens zien dat een pistool mensen heel gemakkelijk in individuen veranderd, terwijl het bundelen van hun krachten hier juist meer effect heeft.

Het is niet gek dat dit boek in de Verenigde Staten zo’n enorm succes is. Het stipt een zeer actueel thema aan, wat daar al een paar keer heeft plaatsgevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bloedbad op Columbine High School. Ook biedt het verhaal diversiteit binnen de verschillende personages, zoals homoseksualiteit, andere geloven, etcetera. Daarbij beschrijft 54 minuten ook duidelijk de gevoelens, die de slachtoffers bij dit soort tragedies ervaren. De één speelt de held, de ander wil het liefst vluchten. En wat de schutter ertoe drijft om op een school in het rond te gaan schieten. Wat zou jij doen in zo’n situatie?

Concluderend biedt 54 Minuten een angstaanjagend en realistisch beeld van wat er gebeurt, wanneer iemand totaal door het lint gaat. Het boek beschrijft een actueel thema en geeft mooi weer welke gevoelens slachtoffers door kunnen maken, en hoe zij hierop kunnen reageren. Hartverscheurend en huiveringwekkend leesvoer, wat laat zien hoe in 54 minuten ieders leven voorgoed verandert.

54 Minuten: een angstaanjagend en realistisch beeld van wat er gebeurt, wanneer iemand totaal door het lint gaat. Het boek beschrijft een actueel thema en geeft mooi weer welke gevoelens slachtoffers door kunnen maken, en hoe zij hierop kunnen reageren. Hartverscheurend en huiveringwekkend leesvoer, wat laat zien hoe in 54 minuten ieders leven voorgoed verandert.

Sterren: 4.5 / 5

54 Minuten is een New York Times bestseller, het verscheen daar al eerder onder de titel This Is Where It Ends. Het boek is geschreven door de Twentse Marieke Nijkamp. Uitgeverij HarperCollins publiceerde de Nederlandse editie. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel of bij bol.com.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie