Recensie: Achter gesloten deuren (B.A. Paris)

Het perfecte leven bestaat niet, lijkt deze thriller te willen zeggen. B.A. Paris begint haar boek met een diner, waarbij Jack en Grace hun nieuwe buren beter leren kennen. En vanaf het begin vallen er dingen op, die niet helemaal lijken te kloppen. Waarom is Grace niet enthousiast over haar vakantiefoto’s? Waarom gedraagt Jack zich zo vreemd?

achter gesloten deuren‘Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.’

Naarmate het verhaal vordert, krijgt de lezer steeds meer hints over de hiaten in het perfecte huwelijk van Jack en Grace. Dit zorgt ervoor dat er gelijk al een flinke dosis spanning in het verhaal zit, die steeds verder opgebouwd wordt. Je wilt immers weten wat er precies aan de hand is. En nog belangrijker: hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Al snel bekruipt je als lezer ook een onheilspellend gevoel. Want de gebeurtenissen die in het boek plaatsvinden, gaan toch wel erg ver…En hier worden details door de auteur niet geschuwd.

Vooral Grace is als hoofdpersonage goed beschreven door de schrijver. Je beleeft het verhaal echt door haar ogen. Alles wat haar overkomt, laat zijn psychologische sporen na en hier wordt door Paris goed aandacht aan besteed. Ook Jack is een intrigerend personage, die veel emoties zal oproepen bij de lezer. Wel had er iets meer aandacht besteed kunnen worden aan zijn verleden. Je wilt er namelijk graag achterkomen, wat hem precies maakt tot de persoon, die hij nu is.

Het boek roept vele vragen en emoties op en daar zit veel van de kracht van het verhaal. Kan dit mij ook overkomen? Is de hoofdpersonage niet erg naïef? Is er echt geen moment geweest, waarop ontsnapping mogelijk is? Kunnen mensen echt zo ver gaan, als in het boek beschreven wordt? Het is in ieder geval een boek, wat je nog lang bij zal blijven.

‘Achter gesloten deuren’ is typisch zo’n boek, die de grens tussen thriller en horror vervaagt. De hoofdpersonages zetten je aan het denken en het onheilspellende gevoel van gevaar is constant aanwezig. ‘Achter gesloten deuren’ is een boek voor liefhebbers van angstaanjagende thrillers met een flinke dosis psychologie.

‘Achter gesloten deuren’ is het debuut van B.A. Paris, wat in het buitenland al een ware hype is. In Nederland wordt het boek uitgegeven door Ambo-Anthos en zal eveneens verschijnen als Dwarsligger. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Achter gesloten deuren (B.A. Paris)”

  1. Mijn mening: een boeiend en intrigerend boek. Maar angstaanjagend en op het randje van horror? Nee absoluut niet, ik vond juist dat er maar een lichte spanning in het boek aanwezig was en het verhaal redelijk voorspelbaar was.

    Beantwoorden
  2. Beste Miriam,
    Het is inderdaad een zeer spannend boek die je doet nadenken vanaf de eerste pagina. Op het randje van horror vind ik het boek niet. Er is een constante spanning maar het verhaal was vaak redelijk voorspelbaar. Het boek blijft natuurlijk een aanrader voor lezers die houden van spanning.

    Beantwoorden

Plaats een reactie