Recensie: Air (Christian Cantamessa, 2015)

In Air nemen we een pessimistisch kijkje in de toekomst. De aarde wordt geplaagd door ziektes, oorlog en verderf. De lucht is vervuild en giftig geworden. In de hoop te redden wat er te redden valt zijn er ondergrondse silo’s gebouwd. In deze silo’s liggen wetenschapers in glazen kisten ‘opgeslagen’. Te wachten totdat de lucht weer helder is en zij een nieuwe wereld kunnen opbouwen. De silo’s hebben elk twee monteurs. In Air draait het om de monteurs Bauer en Cartwright, die ervoor moeten zorgen dat alles blijft werken. Maar de eenzaamheid is moeilijk en vergt veel van een mens. Misschien wel te veel.

Air is een scifi-film die zich afspeelt in de toekomst. Het verhaal is realistisch, het zou echt kunnen gebeuren. En dat geeft al meteen een onbehagelijke sfeer. Zoals de meeste post-apocalyptische films een soort vervelend, zorgwekkend gevoel bij je achterlaten. Je moet er toch niet aan denken dat je als één van de weinige wordt uitgekozen om te overleven, wetende dat de rest van de wereld dood is. Al je vrienden en familie. En dan opgescheept zitten met een collega monteur die je in het normale leven nooit had uitgekozen als ‘vriend’.

Ingrediënten voor een spannende film zou je zeggen. Helaas valt dat nogal tegen. Misschien komt dat omdat de verwachtingen niet kloppen. Het topic en de omgeving doen je denken aan films als Alien, 28 Days Later of The Divide. Je verwacht spanning, sensatie, gruwelen. Wat je krijgt is meer een psychologisch drama.

Air Norman Reedus

Er is wel een soort constante spanning gedurende de film maar deze komt nooit tot een climax. Het zijn momenten die je kunt vergelijken met een rijzende cake waarvan je de oven te snel opendoet. Hij rijst en rijst en zak vervolgens compleet in. Het wordt nooit écht spannend en aan het eind moet je concluderen dat het zelfs een beetje saai was. Zonde, zeker met acteurs als Norman Reedus (The Walking Dead) en Djimon Hounsou (Gladiator, Guardians of the Galaxy) aan boord.

Wát stiekem ook misschien wel een beetje een probleem is. Want probeer Norman Reedus nog maar eens los te koppelen van zijn karakter uit The Walking Dead, Daryl Dixon. Je verwacht een hoop epic shit, maar dat vind je in deze film niet terug.

Air is een vermakelijke film voor een avondje op de bank. Geen actie of gruwelen, wel lichte spanning en een kijkje in een donkere toekomst. Air is nu te koop op DVD.

Air Official Trailer #1 (2015) Norman Reedus Sci-Fi Movie HD
Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie