Recensie: American Horror Story: Freak Show – seizoen 4

American Horror Story Freak ShowNa het spookhuis, het gesticht en de coven is het in seizoen vier van deze razendpopulaire horrorserie tijd voor een rariteitenkabinet. Inspiratiebron zijn talloze echte ‘freaks’ zoals Minnie ‘Koo Koo the Bird Girl’ Woolsey, Grady ‘Lobster Boy’ Stiles, de Siamese tweeling Abigail en Brittany Hensel, en de pinheads Pip en Flip, maar ook opvallende mensen zoals Erika Ervin, Mat Fraser, Jyoti Amge en Rose Siggins die zelf in dit seizoen te zien zijn. De film Freaks wordt eveneens herhaaldelijke malen aangehaald.

Opnieuw keren diverse acteurs en actrices van de voorgaande series terug, maar omdat de meesten een compleet nieuwe rol spelen, is dat niet verwarrend. Er zijn echter ook enkele terugkerende personages, waarmee het vierde seizoen toch even een knipoog geeft naar diens voorgangers.

Jessica Lange speelt Elsa Mars in American Horror Story Freak Show
Jessica Lange speelt Elsa Mars

Wederom speelt Jessica Lange een belangrijke rol. Ditmaal kruipt ze in de huid van de Duitse Elsa Mars, de eigenaresse van een de laatste freakshows van Amerika. Samen met haar ‘monsters’ trekt ze door het Florida van de jaren 50. Ze is enorm gefascineerd door Bette en Dot Tattler, een Siamese tweeling die na de moord op hun moeder voor het eerst van hun leven geconfronteerd worden met de (harde) buitenwereld. Elsa ontfermt zich over de tweeling en de andere freaks nemen Bette en Dot op in hun bonte gezelschap dat onder andere bestaat uit de vrouw met de baard, de jongen met kreeftenhanden, de reuzenvrouw, de minivrouw, de getatoeëerde zeehondenman, de vrouw zonder benen, de ‘geek’ (in deze context iets anders dan een nerd) en de twee pinheads. In de loop van het seizoen komen daar nog diverse interessante personages bij, zoals de vrouw met de drie borsten.

Met haar freakshow probeert Elsa de bekendheid te krijgen die ze in Duitsland nastreefde, ze vindt het geen probleem om daarbij over lijken te gaan. Ze komt dan misschien wel over als een moederkloek, maar eigenlijk is ze een regelrechte diva die de meeste dingen uit eigenbelang doet.

Sarah Paulson als Bette en Dot Tattler in American Horror Story Freak Show
Sarah Paulson als Bette en Dot Tattler

Hoewel de verhaallijn van Elsa en haar freakshow eigenlijk wel interessant genoeg is, zijn er nog diverse andere verhaallijnen zoals die van Twisty de clown. (Bang voor clowns? Laat American Horror Story Freak Show dan vooral links liggen.) Maar mijn favoriete verhaallijn is toch wel die van multimiljonair Dandy Mott, een verwend rotjoch dat uit pure verveling aan het moorden slaat. Hij blijkt uiteindelijk de grootste freak van allemaal.

Helaas zorgen de verschillende verhaallijnen er soms wel voor dat de serie nogal rommelig wordt. Ook is het af en toe onduidelijk waar het verhaal eigenlijk naartoe gaat (als het al ergens naartoe gaat). Toch is American Horror Story Freak Show zeker de moeite waard en dat komt vooral door het geweldige acteerwerk en de fantastische special effects.

Twisty de clown in American Horror Story Freak Show
Twisty de clown

Naast Jessica Lange zien we in belangrijke rollen onder andere Finn Wittrock (als Dandy Mott), Kathy Bates (als de vrouw met de baard), Angela Bassett (als de vrouw met de drie borsten) en John Carroll Lynch (als Twisty). Ook in bijrollen schitteren tal van sterren zoals Wes Bentley (als Edward Mordrake), Gabourey Sidibe (als Regina Ross), Danny Huston (als Massimo Dolcefino), Neil Patrick Harris (als Chester Creb) en de dochter van Meryl Streep, Grace Gummer (die Penny speelt).

Sarah Paulson, die Bette en Dot Tattler speelt, krijgt van mij een speciale vermelding, het is bewonderenswaardig hoe zij de Siamese tweeling neerzet. Ze is zo goed dat je niet door hebt dat ze een groot deel van de tijd zichzelf als medespeelster heeft. Ook fysiek zal het niet makkelijk voor haar geweest zijn, iets wat duidelijk wordt in een van de extra features op de DVD. Tevens zijn de special effects die gebruikt zijn om de Siamese tweeling te creëren prachtig, je vergeet gewoon dat je naar CGI zit te kijken. In andere scènes zijn de special effects eveneens spectaculair en aan bloed en gore is er geen gebrek.

Dandy Mott neemt een bloedbad in American Horror Story Freak Show
Dandy Mott neemt een bloedbad

Een van de minpunten van de serie is het gebruik van (redelijk) moderne nummers in een historische setting. Het is een trend waar ik een godgruwelijke hekel aan heb, al vind ik Jessica Lange’s versie van Lana del Rey’s Gods and Monsters erg goed.

Alle minpunten daargelaten is American Horror Story Freak Show een absolute aanrader. Ik wens je veel kijkplezier.

[bol titel=”American Horror Story”]Bloody Mary proefnotitie: Komt dat zien, komt dat zien!
American Horror Story Freak Show is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Extra’s features: Buitengewone artiesten, Two Heads Are Better Than One, Een kijkje in de tent, Twisty, Freaklore: The Spectre of Edward Mordrake, Hollywood Freak Show

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: American Horror Story: Freak Show – seizoen 4”

  1. Ik ben een grote fan van AHS maar vond dit seizoen toch minder dan de voorgaande drie. Elk seizoen is er een ander verhaal en een andere setting en dat houdt deze serie interessant en leuk. Seizoen 4 deed t voor mij niet, of het nou kwam door het vreselijke Duitse accent van Jessica Lange, het hoge musical gehalte (hoewel ik sommige nummers, zoals idd Gods & Monsters, best leuk vond) of het thema. Ik vond deze echt het minste tot nu toe. Inmiddels Seizoen 5 – Hotel aan t kijken en zit er weer helemaal in. Vind dit verhaal en de karakters gewoon boeiender.

    Beantwoorden

Plaats een reactie