Recensie: American Horror Story: Coven – seizoen 3

American Horror Story seizoen 3 is totaal anders dan het duistere tweede seizoen. American Horror Story laat met dit derde seizoen zien dat door het gebruik van dezelfde acteurs er toch heel gemakkelijk een verhaal neergezet kan worden, waarin de kijker meevoelt met andere acteurs dan in de voorgaande seizoenen.

Coven draait zoals de titel doet vermoeden om een coven van heksen, jonge heksen vooral. Het verhaal achterop de dvd-hoes is als volgt:american horror story 3 coven
De uitzonderlijke, jonge heksen van de Academie van Miss Robichaux vallen ten prooi aan de krachten van onwetendheid en haat. Te midden van deze woelige tijden komt Zoe aan, een nieuwkomer die zelf een verschrikkelijk geheim met zich draagt. Fiona (Lange), een Supreme Witch met onvoorstelbare krachten, is vastbesloten om de Coven te beschermen, maar haar dwangmatige zoektocht naar onsterfelijkheid brengt haar op het pad van een krachtige voodookoningin (Bassett) en een moordzuchtige slavenbazin (Bates) die vervloekt is met het eeuwige leven.

Dit is eigenlijk veel te weinig omschrijving voor een heel goed seizoen. Het verhaal draait vooral om vrouwen en de kracht die elke vrouw ondanks haar tekortkomingen heeft. Feminisme en kracht, maar ook de jaloezie die bij kracht hoort, dit zijn allemaal punten die de diepere laag van The Coven laten zien. Daarnaast zitten er racisme stukken in die er nog steeds toe doen, het stuk over Delphine LaLaurie is heel mooi weergegeven. Hoe getikt bepaalde personages ook zijn, het blijven allemaal sterke en krachtige vrouwen. Er zitten dit seizoen dan ook bar weinig mannen in de serie. Tot aan het einde van de serie blijft het plot onvoorspelbaar en dat maakt het geheel spannend, heel erg spannend zelfs. Persoonlijk heb ik deze serie achter elkaar gekeken.

Dit seizoen is lichter dan seizoen 2: Asylum, qua belichting, maar ook een lichtere verhaallijn. Grote kamers en veel scenes zijn overdag gefilmd, daardoor oogt het hele seizoen lichter en dus minder zwaar. In de making-of, een extra op de dvd, geven de acteurs aan dat er meer grappen gemaakt worden en dat het inderdaad een lichter seizoen is. Ook blijkt dat de actrices zelfs ook pas heel laat wisten hoe het verhaal zou eindigen en dus het acteren op hun beloop gelaten hebben. Dit heeft niet afgedaan aan de acteerkwaliteiten, want die zijn ook in dit seizoen weer uitstekend.

De hekserij, de vieze bloederige scenes, alles draagt bij aan het fijne horrorverhaal. Natuurlijk wel Amerikaans, maar dat is logisch, de serie heet niet voor niks American Horror Story. Er zit niet echt veel soap-drama in, zoals in het eerste seizoen. Toch zitten er hele mooie dramatische verhaallijnen in, deze zijn vaak gebaseerd op relaties. Prille liefdesrelaties, maar ook moeder-dochter relaties. De mooiste en meest indrukwekkende scene is misschien wel de laatste de moeder-dochter scene met Jessica Lange en Sarah Paulson. De walgelijke racisme verhaallijn die aangekaart wordt, is naast inhoudelijk ook lekker gruwelijk gebracht. American Horror Story; Coven is dit seizoen dus meer dan alleen horror.

De box van American Horror Story: Coven is verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie