Recensie: Annihilation (Alex Garland)

In Annihilation maken we kennis met biologe Lena (Natalie Portman). Ze wordt gevraagd om mee te gaan op expeditie naar Area X. Hetzelfde gebied waar haar man Kane (Oscar Isaac) een jaar eerder verdween tijdens zijn missie. Omdat Lena wil weten wat er precies is gebeurd besluit ze mee te gaan. Samen met vier andere vrouwen bestaande uit een dokter, psycholoog, antropoloog en landmeter gaat ze op onderzoek uit.

De scifi-horrorfilm Annihilation is gebaseerd op het boek van Jeff Vandermeer. Hij schreef een serie genaamd Southern Reach waarvan Annihilation het eerste deel is. De film werd geschreven en geregisseerd door Alex Garland, bekend van de sci-Fi thriller Ex Machina.

Natalie Portman (Black Swan, Thor, Star Wars) speelt de hoofdrol. Andere rollen zijn weggelegd voor Oscar Isaac (Star Wars, Ex Machina), Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight, Twin Peaks), Tessa Thompson (Creed, Thor, Westworld) en Gina Rodriguez (Jane the Virgin). Met de cast zit het dus wel goed.

Er is zo’n 40 miljoen gespendeerd aan deze film en dat zie je terug aan de uitwerking. Neem bijvoorbeeld de special effects. Deze zien er prima uit. Hoewel het hier en daar misschien nog iéts realistischer had gekund.

De manier van filmen zorgt ervoor dat Annihilation nooit echt saai wordt. Dromerige en esthetische scenes worden goed afgewisseld met spanning en horror. Net wanneer je denkt ‘ik ga even Whatsapp checken’ schiet er weer wat gruwelijks uit de bosjes wat de hoofdrolspelers doet rennen voor hun leven. Nee, laat die telefoon maar gewoon even aan de kant liggen.

Anihillation special effects

Helaas is er ook nog wel een minpuntje en dat is het verhaal zelf. Het begin komt een beetje traag op gang en het wordt nooit helemaal duidelijk wat nou precies het doel is. Het team weet zelf eigenlijk ook niet waar ze naar opzoek zijn. Er wordt vrij weinig uitgelegd en veel vragen blijven onbeantwoord. Het gevoel van ‘ik snap het niet’ en ‘waarom’ overheerst en dat is een klein beetje frustrerend.

Misschien moeten we wachten op het vervolg voor uitleg? Annihilation is immers pas het eerste deel van de Southern Reach serie. Maar of deel twee en drie, Authority en Acceptance, überhaupt verfilmd gaan worden is op dit moment nog de vraag.

Kortom, Annihilation is een prima sciencefictionfilm met hier en daar sterke horrorelementen. Maar het verhaal is vaag en laat je achter met een hoop vragen.

In Amerika en China wordt Annihilation vertoond in de bioscoop, maar in Nederland kun je ‘m vanaf 12 maart al bekijken op Netflix.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Annihilation (Alex Garland)”

  1. Ik vond de onduidelijkheid nog wel meevallen. Wat uitgelegd kon worden werd uitgelegd. Tenslotte weten de mensen in de film ook niet meer. Juist goed dat je nu eens niet de alwetende toeschouwer bent, maar net zo in het duister tast als de mensen waar je naar zit te kijken ?
    En omdat het het eerste deel is, wordt verderop in de trilogie misschien wel meer duidelijk. Tenminste….
    Als die films gemaakt gaan worden. Ik hoop van harte van wel. Dit smaakt naar meer!

    Beantwoorden
  2. Er zaten voor mij nogal wat ongeloofwaardige scenes in het verhaal…. wie gaat er nu rustig peddelen in een krakkemikkig bootje in een moeras, waar daarvoor net een episch gebecht met een monsterkrokodil is geleverd? Echt, geen haar op mijn hoofd! Of een verlaten huis binnenkomen, begeleid door suggestieve ‘eerie’ filmmuziek en dan je rugzak afzwaaien en op een stoel neerzakken. Gaat er bij mij niet in. Verder een onderhoudende film met mooie effecten en ja, op het grote doek zou die beter uitkomen. Qua film een 8, qua verhaal een 6.

    Beantwoorden

Plaats een reactie