Recensie: Antiviral (Brandon Cronenberg, 2012)

Antiviral speelt zich af in de toekomst en de gekte rondom celebrities is zo doorgeslagen dat je ziektes kunt kopen die celebs ook hebben gehad. Syd March (Caleb Landry Jones) is een vertegenwoordiger bij de Lucas Kliniek die de ziektes van celebs aan klanten verkoopt. Wat de baas echter niet weet is dat Syd, na het afnemen van een ziekte bij een celeb, zichzelf er ook mee injecteert en zo de ziekte ‘ verzamelt’  en verkoopt op de zwarte markt. Wanneer Syd zichzelf op een dag injecteert met een ziekte van de uitermate populaire Hannah Geist wordt hij ernstig ziek. Na een paar dagen slapen ontwaakt hij en komt erachter dat Geist is overleden. Voor Syd begint dan een race tegen de klok om een medicijn te vinden wat hem kan genezen.

Het verhaal van Antiviral is een beetje ver gezocht maar niet ondenkbaar, het is alleen op zo’n artistieke manier uitgevoerd dat je af en toe het spoor een beetje kwijt raakt. Het wordt dan zo vaag dat je letterlijk denkt ‘waar gaat het in godsnaam over?’

Toch blijf je de film volgen en dat komt voor een groot deel door Caleb Landry Jones en zijn intrigerende androgyne uiterlijk. Syd March is een dunne, lijkbleke man/ jongen met rood haar en sproetjes. Zijn ogen priemen door het scherm en laten je niet meer los. Het is moeilijk om niet naar hem te blijven staren. En wat kan deze jongeman acteren. Hij is eigenlijk constant ziek en brengt dat zo goed over dat je, je als kijker zelfs een beetje misselijk begint te voelen.

Antiviral

Het is alleen een beetje jammer (om weer terug te komen op het verhaal) dat je er niet achter komt waarom Syd zichzelf en zijn lichaam zo tormenteert. Voor die paar dollars die hij ermee kan verdienen op de zwarte markt? Zijn appartement is minimalistisch ingericht, geen dure designer spullen of gadgets, geen kast vol met kleding, geen schulden (voor zover jij als kijker weet). Dus waarom heeft Syd dan niet genoeg aan zijn job? Is hij verslaafd aan het ziek zijn en dus aan de celebrities? Het motief wordt eigenlijk niet echt duidelijk.

Een pluspunt aan de film is de uitwerking. Het is mooi gefilmd, de kostuums, de setting, de uitwerking en visuele effects, het ziet er allemaal professioneel en overtuigend uit. Het is daarom wat jammer dat regisseur Brandon Cronenberg ervoor heeft gekozen om het verhaal in zo’n kunstachtige vorm te gieten. Hierdoor zal de film het waarschijnlijk niet heel goed doen bij het grote publiek. Maar misschien is dat ook wel helemaal zijn doel niet.

In ieder geval is Antiviral best een okee film maar enorm vaag en daardoor af en toe onnavolgbaar. Je moet ervan houden zullen we maar zeggen. Liefhebbers van Caleb Landry Jones kunnen hun hart ophalen, hij speelt namelijk ook nog in Byzantium (ook met Gemma Arterton en Saoirse Ronan) die vanaf juli in de bioscoop draait.

Antiviral werd vertoond op het Imagine Filmfestival, over een normale uitgave is op dit moment niks bekend.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Antiviral (Brandon Cronenberg, 2012)”

  1. Bizar

    Dit voelt echt aan als een Cronenberg-film, ook als is hij dan gemaakt door zijn zoon en niet door David zelf.
    Maar als hij goed op papa’s werk gelet heeft, heb ik er vertrouwen in dat dit een prima film gaat worden

    Beantwoorden

Plaats een reactie