Recensie: Bates Motel – seizoen 2

‘Bates Motel’ is een serie gebaseerd op het boek ‘Psycho’ van Robert Blach. We kennen Norman Bates (Freddie Highmore)  allemaal als de seriemoordenaar in ‘Psycho’. In ‘Bates Motel’ volgen we hem in zijn tienerjaren, waar hij onder invloed van zijn dominante moeder Norma (Vera Farmiga), zich staande moet proberen te houden in White Pine Bay, dat zelf genoeg geheimen met zich meedraagt.

Het eerste seizoen eindigde met de dood van miss Watson. In het tweede seizoen raakt Norma geobsedeerd met haar dood. Hij krijgt daarnaast steeds meer last van black-outs waarin hij niet weet wat hij uitspookt. Dit gegeven brengt Norman aan het wankelen en zet grote druk op de toch al bizarre relatie tussen hem en zijn moeder. Daarbij doet Norman’s broer Dylan een afschuwelijke ontdekking, wat heel zijn leven op zijn kop zet. Hij raakt verstrikt in het drugswereldje, waar Norma en Norman tegen wil en dank ook in verstrikt raken.

Waar we in seizoen één kennis maakten met de diverse personages, worden deze in seizoen twee verder uitgediept. In tegenstelling tot de film ‘Psycho’ krijgen we in de serie veel te zien van de persoon Norma Bates. De vraag waar het in dit seizoen om draait is: ‘Wie ben ik?’. Norman wordt neergezet als een kwetsbare onhandige en verlegen jongen, die niet goed lijkt te weten wat hij met zichzelf aan moet. Daarentegen heeft hij ook een meer duistere kant en houdt er vreemde hobby’s op na. Naarmate de serie vordert, zie je Norman steeds meer verschuiven richting de duistere zijde. Norma kenmerkt zich daarbij als zeer controlerend en doet er alles aan om Norman in bescherming te nemen. Je vraagt je daarbij af of ze zich niet te obsessief om Norman bekommerd. Norma bewaakt daarnaast een groots geheim over haar en Norman’s verleden. Dit zet haar relatie met Norman erg onder druk, wat in de serie mooi tot uiting komt.
En juist omdat de karakters niet neergezet worden als volledig slecht, maar kwetsbare en bijna normale mensen, maakt dat je met ze mee gaat leven. De afloop is natuurlijk al bekend, wanneer je ‘Psycho’ gezien hebt, maar je hoopt na het kijken van ‘Bates Motel’ steeds meer dat het anders gaat eindigen.

Naast de bovengenoemde personages, spelen ook andere mensen een rol in het leven van Norma en Norman. Deze mensen hebben allemaal wel iets bijzonders, bijvoorbeeld Emma (Olivia Cooke). Zij lijdt aan taaislijmziekte en draagt een zuurstoffles met zich mee. Ze heeft diepere gevoelens voor Norman en doet er daarnaast alles aan om deel uit te maken van het toch wel disfunctionele gezin. Daarbij is de setting, het motel met het sinistere huis erachter erg mooi gekozen. De scènes die zich in het huis afspelen, lijken uit een andere tijd te komen. Vooral in de kelder van het huis, die in seizoen twee vaker opduikt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Alhoewel het een horrorserie is, bezit ‘Bates Motel’ vele andere elementen, zoals thriller, drama, psychologie en romantiek. De nadruk in de serie is vooral gelegd op de beschrijving, uitdieping en ontwikkeling van personages en de relatie die ze met elkaar hebben. Daarbij vinden er genoeg spannende gebeurtenissen plaats, zoals de black-outs van Norman met alle gevolgen van dien. Dit houdt de vaart in de serie zonder de aandacht voor de personages uit het oog te verliezen.

Extra’s:
Naast de serie zelf bevat de dvd box ook een aantal extra’s:
– Bates Motel: After Hours – Season Two Premiere
– Bates Motel: After Hours – Season Two Finale
– Origins of Psycho: Inside Bates Motel
– Verwijderde Scènes

‘Origins of Psycho’ is een soort kijk achter de schermen afgewisseld met interviews met de acteurs en de makers van de serie. Het geeft de kijker een leuk en interessant beeld van de serie door de ogen van bijvoorbeeld Freddy Highmore. Je komt ook te weten waarom de regisseurs gekozen hebben voor bepaalde settings of een zekere verhaallijn. Bij ‘Bates Motel: After Hours’ moet je meer denken aan een soort talkshow, waar de presentator in gesprek gaat met een aantal auteurs en regisseurs. Hierbij wordt een sterke link gelegd met sociale media, omdat kijkers hun favoriete vraag in kan zenden. Dit wordt afgewisseld met korte fragmenten van de serie. Leuk is hierbij, dat de ene show vlak na de eerste aflevering en de andere show na de slotaflevering is opgenomen. Wat jammer is, is dat het vaak vooral bij grappen en dergelijke blijft. Je komt als serieliefhebber niet bijzonder veel meer te weten over je favoriete serie. Ten slotte is het menu van de dvd’s vrij sober en vooral in het begin onduidelijk.

Het tweede seizoen van ‘Bates Motel’ ligt nu in de betere multimediawinkel en is zowel te verkrijgen op dvd, als op blu-ray.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie