Recensie: Bedeviled (Brothers Vang, 2016)

Tegenwoordig hoor je steeds meer klachten over het gebruik van de mobiele telefoon. Iedereen lijkt veel te veel verdiept in de digitale wereld en veel te weinig meer in de echte wereld. Bedeviled haakt goed op dit gevoel in. De horrorfilm, die geproduceerd is door de gebroeders Vang, draait namelijk volledig om een app die in eerste instantie handig lijkt, maar een geheel eigen leven gaat leiden…

‘Een groep vrienden heeft een mysterieuze app gedownload. Deze blijkt in eerste instantie volkomen onschuldig maar na verloop van tijd komt de sinistere aard boven drijven. De app blijkt de diepste angsten van de gebruikers te kennen en zorgt ervoor dat deze angsten werkelijkheid worden waardoor de vrienden zich letterlijk doodschrikken.’

Mobiele telefoons kunnen heel handig zijn. Je zet in de trein naar huis alvast je verwarming aan of regelt alvast bepaalde huishoudelijke klussen. Ditzelfde geldt voor de app die de vriendengroep van Alice (Saxon Sharbino) en Cody (Mitchell Edwards) downloaden na uitnodiging van hun net overleden vriendin Nikki. In eerste instantie lijkt de app een echte toevoeging aan het leven van de vriendengroep; het voelt je stemming aan, laat je weten waar je nog wat eten kunt halen en regelt zelfs je verlichting. Maar dan lijkt de app het recht in eigen hand te nemen en speelt in op de grootste angsten van de afzonderlijke personages. Plotseling verschijnen er overal clowns, komen er enge knuffelbeesten tot leven, worden ze gevolgd door boosaardige politieagenten en verschijnen er andere monsters. Mr. Bedevil verschijnt als een soort boosaardige entiteit met een soort oberstrikje en zorgt ervoor dat de vrienden zich letterlijk doodschrikken. Voldoende schrikeffecten, waardoor je als kijker niet de kans krijgt om even relaxed achterover te leunen. Het zijn misschien niet de meest originele monsters (we hebben ze immers allemaal al een keer eerder gezien), maar het werkt nog steeds. En er wordt hierbij heel handig gebruikt gemaakt van de omgeving; grote huizen vol donkere gangen, een verlaten kleedkamer op een middelbare school.

Het onderwerp van de film, een kwaadaardige app is erg actueel, maar doet wel denken de horrorfilm Unfriended, waar een groep vrienden via Skype worden bedreigd door een studente die zelfmoord heeft gepleegd. Maar ondanks de misschien niet heel originele invalshoek, geven de gebroeders Vang wel echt een geheel eigen draai aan het verhaal. De opbouw van het verhaal is hierbij logisch. De app lijkt in het begin bijvoorbeeld heel handig en behulpzaam, maar wordt na verloop van tijd steeds kwaadaardiger en zelfs dodelijk. De personages blijven hierbij wel wat vlak. Er wordt natuurlijk vooral ingespeeld op het horroraspect en de schrikeffecten, waardoor je de afzonderlijke personages, buiten ‘onbezorgde rijke tiener’, niet echt leert kennen. Wel is de vriendengroep divers qua uiterlijk, wat bijdraagt aan de representativiteit van de film. De film lijkt daarbij wel kritiek te willen geven op de huidige maatschappij, met speciale aandacht voor ons telefoongebruik. Helemaal met de huidige discussies kun je je afvragen, hoe gemakkelijk andere wel niet aan persoonlijke informatie van ons kunnen komen. Het is dan ook niet moeilijk voorstellen, dat Bedeviled ooit weleens echt zou kunnen gebeuren, al dan niet in een net iets andere vorm.

Bedeviled is misschien niet de meest originele horrorfilm, maar de film doet waar hij voor gemaakt is. Het levert namelijk een heerlijk avondje griezelen op. Verwacht geen gore, maar bijna kunstachtige monsters, waarbij goed gebruik gemaakt wordt van de omgeving, om het schrikeffect te vergroten. De film geeft de kijker daarbij nog een kritische noot mee met betrekking tot ons telefoongebruik. Gaan we daarin namelijk niet te ver?

Bedeviled is geproduceerd door de gebroeders Vang. De film ligt vanaf nu in de winkels als dvd en blu-ray.

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie