Recensie: Bitter (Victoria Farkas)

Victoria Farkas is jeugdboekenauteur, die met ‘Bitter’ haar debuut maakt in het thrillergenre. Het ontstaan van ‘Bitter’ is geïnspireerd door de klassieke ‘Whodunit’ (subgenre van detectiveverhalen waar de nadruk ligt op het achterhalen, wie een bepaalde misdrijf gepleegd heeft, Red.). Farkas geeft haar ‘Whodunit’ een modern tintje door het af te laten spelen in het Amsterdam van de 21ste eeuw.

voorplat-Bitter-DEF-fol.indd

‘Als het levenloze lichaam van boekrecensent Karin Post wordt aangetroffen in haar appartement in Oud-Zuid staat rechercheur Lucy Lam voor een ingewikkelde zaak. Er zijn geen aanwijzingen, geen vingerafdrukken; Karins appartement is vlekkeloos schoon. Er is bloed, maar geen moordwapen en geen wond. Al snel blijkt dat haar hele vriendenclub die avond voor een diner bijeen was, en dat al deze zeven ‘vrienden’ wel een motief hebben voor wat een kille moord blijkt te zijn.
Bitter is de eerste zaak voor Lucy Lam, de wat typische, niet erg collegiale rechercheur van de politie Amsterdam. De moord op Karin Post en de intelligente, verdachte vriendengroep dwingen Lucy om al haar zintuigen op scherp te zetten.’

Het begin van ´Bitter´ doet een beetje denken aan het boek ´De Eetclub´ van Saskia Noort. Een groep ogenschijnlijke vrienden die samen eten, maar toch een minder goede relatie hebben, dan op het eerste gezicht lijkt. Maar daar houdt de vergelijking met ´De Eetclub´ dan ook op. ´Bitter´ is het eerste deel van een serie en hier wordt de lezer geïntroduceerd met de personage ´Lucy Lam´, die als jonge rechercheur haar eerste moord onderzoekt. Lucy wordt omschreven als een vrij onconventionele rechercheur, die in het eerste deel duidelijk haar weg nog moet vinden. Alhoewel het een interessant personage is, blijft haar ontwikkeling nog wat vlak. Hopelijk wordt hierop in de vervolgdelen meer op in gegaan.

De moord op Karin is een interessant gegeven. Doordat ze werkte als recensent heeft ze naast vrienden, misschien nog wel meer vijanden. Dit brengt Lucy tot een lange zoektocht naar de moordenaar. Het boek laat heel mooi zien, hoe normale en zeer menselijke wensen uit kunnen groeien tot afschuwelijke gebeurtenissen. Pas op het laatste moment weet je als lezer, wie de daadwerkelijke moordenaar is. De schrijver biedt verschillende geloofwaardige scenario´s aan, die allemaal tot een plausibele oplossing van de moord kunnen leiden. Maar ondanks de verschillende motieven, heeft het maar één iemand aangezet tot een kille moord en dat wordt de lezer pas op de laatste bladzijde duidelijk.

Alhoewel ´Bitter´ dus een detectiveverhaal is met een duidelijke opzet, zorgen de originele plotwendingen voor een afwijking van de standaard thriller met horrorelementen. Farkas heeft een gemakkelijk leesbare schrijfstijl, wat ´Bitter´ tot een heerlijk vakantieboek maakt. Hopelijk wordt de personage Lucy Lam in de volgende delen verder ontwikkeld.

´Bitter´ geschreven door Victoria Farkas is het eerste deel uit een serie met rechercheur Lucy Lam in de hoofdrol. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Mistral en verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie