Recensie: Black Eyed Susans (Julia Heaberlin)

Eén ding is zeker; het nieuwe boek van Julia Heaberlin [auteur van ‘Beste Tommie’, Red.] is een opvallende verschijning op de boekentafel. ‘Black Eyed Susans’ verwijst, behalve naar onder andere de hoofdpersonage(s) ook naar de opvallende (op zonnebloem lijkende) bloemen, die de omslag sieren. Dit boek zorgt er in ieder geval voor dat je deze bloemen voortaan met andere ogen zult bekijken.

blackeyedsusansOp haar zestiende werd Tessa Cartwright door een seriemoordenaar voor dood achtergelaten op een akker in Texas, samen met de lichamen van drie andere slachtoffers. Ze was de enige overlevende, met slechts vage herinneringen aan wat haar was overkomen. Vanaf die dag stond zij bekend als een van de ‘Black-Eyed Susans’, een bijnaam die verwees naar de bloemen die groeiden op de vindplaats van de meisjes. Het was Tessa’s verklaring die de dader in de dodencel deed belanden. Althans, dat dacht ze…

Bijna twintig jaar later ontdekt Tessa bij haar huis een veld vers geplante, bloeiende Black-Eyed Susans. Ze gelooft dat het een teken is van de moordenaar, die nog vrij rondloopt. Bang geworden dat door haar nu een onschuldige vastzit, besluit ze de verdediging te helpen. Maar ze wordt geplaagd door flarden van herinneringen en vreest voor de veiligheid van haar dochter. Wat niemand weet is dat het angstige, fragiele meisje dat Tessa was, een muur van geheimen om zich heen heeft gebouwd.
Het verhaal draait om Tessa, die in de handen komt van een seriemoordenaar. Ze wordt voor dood achtergelaten tussen de dode lichamen van drie andere meisjes. Nadat de moordenaar gepakt is, probeert ze haar leven weer op te bouwen. Maar dit is nog niet zo makkelijk wanneer je getraumatiseerd bent en door je omgeving wordt gezien als één van de Black-Eyed Susans. Daarbij lijkt er iemand het op haar gemunt te hebben….

Dit heeft een horrorboek in romanvorm of een roman in horrorvorm tot resultaat met een flinke dosis psychologische elementen. Je beleeft het boek door de ogen van Tessa en de hoofdstukken worden hierbij afgewisseld tussen vroeger en nu. Inmiddels heeft Tessa een dochter en probeert zo goed als het kan haar leven te leiden. Maar verschillende elementen herinneren haar aan het trauma wat haar leven voorgoed veranderde. Dit zijn herinneringen, maar ook bloem ‘Black Eyed Susans’, die voor haar gevoel overal opduiken. Mooi detail hierbij is, dat Tessa constant de stemmen van de overleden ‘Black Eyed Susans’ hoort.

De schrijver speelt hier enorm met aan de ene kant het idee dat de moordenaar nog steeds vrij rondloopt. Is de juiste moordenaar wel gepakt of zit hij nog steeds achter Tessa aan? Aan de andere kant kan de lezer ook vraagtekens zetten bij de mentale gezondheid van Tessa. Is ze het trauma ooit te boven gekomen? Heaberlin beschrijft hierbij uitgebreid de persoonlijke ontwikkeling van Tessa vanaf het moment dat ze gered wordt van de moordenaar. Hoe kom je zoiets te boven en wat doet dit met je gevoelens, gedachten en je beeld van de wereld? Dit zorgt voor een driedimensionaal verhaal, waar je als lezer nog vaak aan terug zult denken.

Door het verhaal heen worden wel hints gegeven over een mogelijke afloop. De spanning wordt hierbij op constante wijze opgebouwd door dit te vermengen met bedreigende gebeurtenissen, zoals een inbraak of details van de moorden. Het einde van het boek komt evengoed onverwacht en zorgt ervoor dat bepaalde puzzelstukjes op zijn plek vallen. Dit zorgt er ook voor dat je bepaalde delen van het verhaal net in een ander daglicht ziet en dat het allemaal niet zo zwart-wit blijkt te zijn. Heaberlin laat hiermee zien, dat thriller en horrorboeken meer zijn dan een spannend verhaal en eigenlijk een stukje van iemands leven moet vertellen.

Boektrailer Black Eyed Susans - Julia Heaberlin

‘Black Eyed Susans’ is hiermee een boek dat een groot publiek zal aanspreken, zowel de liefhebber van enge boeken, als romanlezers. Het biedt een diepzinnig verhaal waar angst en onveiligheid constant aanwezig zijn. De vele details en horrorelementen zorgen ervoor dat je constant verder wilt lezen. De opvallende omslag weerspiegeld hier mooi de inhoud; een uniek verhaal waar je nog regelmatig aan zult denken.

‘Black Eyed Susans’ is geschreven door Julia Heaberlin en gepubliceerd door AW Bruna uitgevers. Het boek is naast een paperbackvariant ook verkrijgbaar als hardcover in de betere Nederlandstalige boekhandel en webshop.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie