Recensie: Bloeddorst (Mark van Dijk)

Het nieuwe boek van Mark van Dijk, getiteld ‘Bloeddorst’, laat zien dat zombies en kannibalen één duidelijke overeenkomst hebben: de voorliefde voor mensenvlees. Maar waar zombies nu eenmaal ondood zijn en er van bewustzijn niet echt kan worden gesproken, kunnen kannibalen normale mensen zijn, zoals jij en ik. Dit laatste is misschien wel datgene, wat kannibalisme juist zo eng maakt. En daarbij natuurlijk het feit, dat kannibalisme ook daadwerkelijk voorkomt.

Bloeddorst Mark van DijkKannibalisme is zeker geen onbekende verschijning en is bij bepaalde dieren (zoals de zwarte weduwe, red.) zelfs deel van de normale levenscyclus. Bij mensen zijn in de geschiedenis ook een aantal gevallen van kannibalisme bekend. Denk hierbij aan (bij)geloof, het eten van mensenvlees als overlevingsstrategie tijdens een ramp of hongersnood of kannibalisme om ziektes of kwalen te bestrijden.

In deze tijd komt kannibalisme eigenlijk alleen nog voor in zeer extreme gevallen, zoals bij seriemoordenaars. In Duitsland is er bijvoorbeeld een geval van een man, die zich als slachtoffer aanbood op internet om opgegeten te worden. Een ander geval, ook in Duitsland, gaat over een satanische sekte, die vrouwen en kinderen zou misbruiken en daarna opeten. Op dit laatste geval, baseert van Dijk zijn boek ‘Bloeddorst’.

‘ Een kannibalistisch genootschap opereert al jaren in het diepste geheim in Nederland. Op geraffineerde wijze weet één van de leden de tienjarige Jack Klinkhamer te ontvoeren voor een lugubere feestavond. Jack wordt verstopt in een bunker die diep in de Katwijkse Zuidduinen verscholen ligt. Alleen zijn ontvoerder is op de hoogte van deze locatie. Wanneer Jack later die avond niet op het feest gepresenteerd wordt, weet de leiding van het genootschap dat er iets gruwelijk mis moet zijn gegaan. Om hun geheim te bewaren moeten ze Jack eerder vinden dan de politie en alle losse eindjes afhandelen.

De oudere en vermoeide rechercheur Jim Nieuwpoort, hoofd van de tactische recherche, leidt het politieonderzoek naar de verdwenen Jack Klinkhamer. Samen met zijn team zet hij alles op alles om de jongen te vinden, om uiteindelijk in een situatie terecht te komen waarin hij keuzes moet maken. De belangrijkste keuzes van zijn leven.’

Liefhebbers van gore-horror in boekvorm kunnen hun hart ophalen met dit boek. Van Dijk wisselt namelijk pure horror af met thrillerelementen. Aan de ene kant een kannibalistische sekte, die om de zoveel tijd een eetfestijn heeft.  Van Dijk beschrijft deze bijeenkomsten en  schuwt hierbij gedetailleerde beschrijvingen niet. Het advies is dan ook voor lezers met een zwakke maag, om dit boek niet rondom eetmomenten te lezen. Aan de andere kant biedt het boek ook de zoektocht van een rechercheur op leeftijd, naar de jongen die door omstandigheden opgesloten zit.

De personages zijn interessant en gaandeweg kom je als lezer steeds meer over hen te weten. Op het moment dat je denkt dat je alles van ze weet, blijken de zaken heel anders te liggen. Je wordt als lezer steeds op het verkeerde been gezet en dit houdt het verhaal onvoorspelbaar en constant in ontwikkeling. Dit werkt op zijn beurt weer positief voor de opgebouwde spanning in het boek. Je komt er tijdens het lezen achter, dat niets is wat het lijkt. Pas bij de laatste zin van het boek weet je hoe het echt zit.

Veel fictie over kannibalisme bestaat er niet en daarnaast baseert van Dijk zijn verhaal op daadwerkelijke gebeurtenissen in Duitsland. Naast waargebeurde feiten over een satanische sekte, spelen de overgebleven bunkers in de Katwijkse duinen ook een belangrijke rol. De oplettende lezer zal zien dat de voorkant van het boek de foto van één van deze bunkers bevat.

Het grootste deel van het boek bestaat uit een periode van acht dagen. Deze acht dagen worden onderverdeeld in hoofdstukken en hierbinnen wordt moeiteloos van verteller gewisseld. Wel maakt de schrijver hierin duidelijk onderscheid tussen hoofd- en nevenpersonages. Personages zijn niet geheel goed of geheel slecht en dit maakt dat ze menselijk overkomen.

Concluderend is ‘Bloeddorst’ een aanrader voor elke liefhebber van gore of diegenen die van gruwelijke horrorverhalen houden. Het boek maakt vooral indruk door zijn onvoorspelbaarheid, gedetailleerde beschrijvingen en goed opgebouwde spanning. Wat ons betreft een aanrader!

‘Bloeddorst’ is uitgegeven door uitgeverij Books of Fantasy en verkrijgbaar (bestelbaar) in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 4.5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie