Recensie: Het Bottenseizoen (Samantha Shannon)

Schrijfster Samantha Shannon wordt door uitgever Bloomsbury gezien als de nieuwe J.K. Rowling gezien, wat eigenlijk al gelijk een verkeerde indruk geeft van haar debuut. Waar Harry Potter vooral een magische wereld vol tovenaars creëert dat vooral gericht is op kinderen/jongeren, biedt Het Bottenseizoen veel meer dan dat. Een duistere parallelle wereld vol vreemde wezens en monsters met een flinke dosis sciencefiction. Hierdoor is het eerste deel van een zevendelige reeks ook niet direct in één hokje te plaatsen.

‘Het is het jaar 2056. Scion, dan de touwtjes in handen, beschouwt helderziendheid als een plaag en wil alle zieners uitroeien. De negentienjarige Paige Mahoney werkt in de Londense onderwereld, in de wijk Seven Dials, voor een mime-lord genaamd Jaxon Hall, een criminele helderziende. Paige is een droomdoler, een helderziende die anderen via droombeelden kan voelen. In het Scion van 2056 pleegt ze alleen door te ademen al hoogverraad. Het regent op de dag die haar leven zal veranderen. Ze wordt aangevallen, gekidnapt en getransporteerd naar Oxford, de stad die al tweehonderd jaar gezocht wordt. Daar ontmoet ze Warden, een Refaïet met een donkere huid en grote gele ogen. Hij is het mooiste en meest beangstigende wat ze ooit heeft gezien _ en hij zal haar uiteindelijk beschermen.’

Het verhaal komt in de eerste pagina’s erg traag op gang en vereist dus wat geduld van de lezer. De oorzaak hiervan ligt vooral in de bijzondere wereld en de vele personages die in de eerste bladzijden geïntroduceerd worden. Maar het geduld wordt beloond, want als je eenmaal in het verhaal zit, ben je zo honderd bladzijden verder. In Het Bottenseizoen is de wereld verdeeld in twee soorten mensen, de helderzienden en de Amauroten (niet-helderzienden). De helderzienden (ook wel zieners genoemd, Red.) zijn ook weer onderverdeeld in verschillende typen, zoals droomdolers, fluisteraars en orakels. Hoofdpersonage Paige is een Droomdoler, die zich kan verplaatsen in en binnen de geest van andere personages. Dit is een zeldzame gave, waardoor ze constant op haar hoede moet zijn.

Het enige wat de boeken van Shannon gemeen hebben met die van J.K. Rowling, is dat ze bij dezelfde uitgever publiceren en dat de serie van Shannon eveneens zeven boeken zal krijgen. Het Bottenseizoen is namelijk het best te omschrijven als een dystopisch verhaal met diverse bovennatuurlijke en horroraspecten. Het boek speelt zich af in het toekomstige London, waar het verhaal begint. Paige woont in de Londonse onderwereld om zich te beschermen tegen Scion, die helderziendheid als een vloek ziet wat uitgeroeid moet worden. Op een dag wordt Paige ontvoerd en komt terecht in het vergeten en nog steeds gezochte Oxford, waar ze de Rafaiet Warden ontmoet. In Oxford zijn ze eveneens op jacht naar helderzienden, maar voor heel andere doeleinden. Paige loopt daarom met haar zeldzame gave constant gevaar. Hierbij komt dat Oxford geteisterd wordt door monsters, die het best te vergelijken zijn met zombies…

bottenseizoenbanner

Shannon creëert met bovenstaande elementen een duistere, unieke en bovennatuurlijke wereld. Daarnaast zijn er verschillende hoofd- en bijpersonages, die elk hun rol hebben in het verhaal. Het is daarbij niet duidelijk of ze goed of juist slecht zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Warden. Aan de ene kant wil hij de gaven van Paige gebruiken voor eigen gewin. Aan de andere kant traint hij Paige en helpt hij haar waar het kan. Dit zorgt ervoor dat Paige steeds meer over haarzelf ontdekt en dat het verhaal vol onverwachte wendingen zit. Het duistere element is vooral terug te vinden in de monsters, het constante dreigend gevaar, angstaanjagende gaven en het toekomstelement in het verhaal.

Alhoewel er al veel dystopisch leesvoer op de markt is, kan Het Bottenseizoen origineel genoemd worden door de uiterst gedetailleerde wereldopbouw en de diverse personages. Dit heeft wel als gevolg dat je als lezer tijd nodig hebt om in het verhaal te komen. Wel biedt het boek een hoop duisternis en bovennatuurlijke elementen,wat het een heerlijk boek maakt voor de donkere dagen.

Sterren: 4 / 5

Samantha Shannon (1991) groeide op in Londen, waar ze op haar vijftiende begon met schrijven. Het Bottenseizoen en ook het vervolg De Mime Orde zijn gepubliceerd door uitgeverij Prometheus. Het bottenseizoen is het eerste boek uit een serie van zeven boeken. De boeken zijn verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Het Bottenseizoen (Samantha Shannon)”

  1. Prachtig boek, deel twee ook direct gekocht toen die uitkwam. Enige nadeel is dat ze zo’n 2 jaar doet over elk nieuw deel en er ik geloof min. 6 delen komen. Het boek is voor mij te ingewikkeld (super juist) om alles zolang te onthouden, dus ik wacht nu gewoon de komende jaren en begin dan opnieuw.

    Beantwoorden

Plaats een reactie