Recensie: Cel 7 (Kerry Drewery)

In Nederland hoor je nog weleens de kritiek dat de straffen die gegeven worden voor bepaalde misdaden te licht zijn. Maar wat als je als burger zelf mag meebeslissen in de straf die iemand krijgt voor een bepaalde misdaad? Aan de andere kant valt, in de wereld waar we nu leven, de kracht van sociale media niet meer te ontkennen. Men vraagt zich af of men, in de anonimiteit vanachter een beeldscherm niet te veel durft te doen en te zeggen? Daarbij duikt ook steeds vaker de term Fake Nieuws op. En dit is nu precies waar het boek Cel 7 om draait. Want wat als mensen via social media konden beslissen of een misdadiger leeft of sterft? En welke rol speelt eenzijdige informatie hierin? Het resultaat is een angstaanjagende werkelijkheid over de meest donkere gebieden van de menselijke geest. Want wanneer mensen het recht in eigen hand kunnen nemen, kunnen ze nog weleens in monsters veranderen.

Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een pistool in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven?
De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood?
Jij beslist!’

We kennen allemaal die films, waarin seriemoordenaars een live feed creëren van hun slachtoffer waar kijkers moeten aangeven of en hoe het slachtoffer vermoord zal worden. Het boek Cel 7, van BBC finaliste scenario schrijven Kerry Drewery, doet hier erg aan denken. Een tiener wordt, evenals een aantal anderen verdacht van een moord en wordt hier voor zeven dagen vastgezet, waarbij het publiek moet beslissen of ze schuldig is en ter dood veroordeeld moet worden. Dit lijkt voor de Nederlandse lezers een ‘ver van hun bed show’. Wij kennen immers geen doodstraf. En daarnaast: kunnen wij ons als nuchtere Nederlander voorstellen dat wij via social media zo’n grote invloed op iemands leven kunnen hebben? Maar toch, als je er beter over na gaat denken, kan de wereld zoals beschreven in Cel 7, soms angstaanjagend dichtbij voelen. Want hoe makkelijk is het om anoniem iets te plaatsen zonder daar verantwoordelijkheid voor te hoeven nemen? En hoeveel akelige dingen gebeuren er al niet op het internet? Met dit boek zet Kerry Drewery de lezer aan het denken over een wereld die ooit nog weleens de onze zou kunnen worden. En dat roept toch wel angstaanjagende gevoelens op…

Cel 7 is voor een breed publiek geschreven en leest mede daardoor gemakkelijk weg. Naast de al bovengenoemde horrorelementen is de spanning in het verhaal goed opgebouwd. Aan de ene kant ben je benieuwd hoe het afloopt met de personages en vraag je je af of zij die misdaad wel echt gepleegd hebben. Daar steekt een ander actueel onderwerp de kop op, namelijk Fake Nieuws. Het is best eng om je voor te stellen hoe mensen door nep nieuws iets wijsgemaakt kan worden. Het hele schrokkende en naargeestige van de wereld van Martha zorgt ervoor dat je door blijft lezen. En de afwisseling met de realityshow ‘Dood is Gerechtigheid’ is verfrissend. Ook de personages zijn interessant en roepen gevoelens op bij de lezer. Wel mag de schrijver iets meer achtergrond informatie geven, zodat de personages meer gaan leven. Gezien dit het eerste deel is van een serie, is hiervoor mogelijk meer ruimte in de vervolgdelen.

Concluderend is Cel 7 een schrokkend en akelig realistisch boek over een wereld dat ooit weleens de onze zou kunnen worden. Wat denken jullie? Hoe ver staat Cel 7 af van onze realiteit?

Cel 7 is het eerste deel van een serie en geschreven door Kerry Drewery. In Nederland is het boek uitgegeven door Luitingh Sijthoff. Cel 7 is vertaald in diverse landen.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Cel 7 (Kerry Drewery)”

  1. Het verhaal kwam mij heel bekend voor.
    Na wat zoeken blijkt het het script van aflevering 7 “Majority Rule” van Seth MacFarlane’s SF / komedie serie “The Orville” precies ook dit verhaal te vertellen 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie