Video Nasties in CENSOR: Recensie

Enid Baines (Niamh Algar) is een filmcensor die in de jaren tachtig een verontrustende video te zien krijgt. De video heeft ontzettend veel gelijkenissen met de verdwijning van haar zus op jonge leeftijd. Enid is van mening dat haar doodverklaarde zus nog in leven is en gaat op onderzoek uit. Op haar zoektocht verdwijnt langzaam de lijn tussen fictie en realiteit met alle gevolgen van dien.

Censor is geregisseerd door Prano Bailey-Bond en tevens haar debuut. Naast Niamh Algar spelen ook Michael Smiley, Sophia La Porta en Guillaume Delauney. De film was te zien op het Sundance Film Festival in 2021 met veelal positieve reacties. Dat kan ik wel begrijpen.

Fictie of realiteit?

Video nasty

De film speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk van 1985. De tijd van video nasties. Video nasties was een term voor extreem gewelddadige VHS-banden die door een mediahype verantwoordelijk werden gehouden voor geweld in de maatschappij. Dit heeft er mede voor gezorgd dat diverse films uit die tijd verbannen werden.

Het tijdsbeeld in de film wordt op schitterende wijze weergegeven. De kleding, de VHS-banden en de sets weten een mooi beeld te geven van de jaren 80.

Intens maar traag

De psychologische thriller neemt je mee op een bijzondere reis in een bijzondere tijd. Prano Bailey-Bond weet een ontzettend creepy sfeer te creëren door slim gebruik te maken van het werk van de censor. De scènes waarbij de censor haar werk doet zijn erg sterk. Ze doet haar werk uiterst zorgvuldig en Niamh Algar acteert zeer intens. Je voelt je als kijker bij tijden ongemakkelijk. Alsof je zelf naar een verboden video nasty zit te kijken.

De film is over het algemeen best traag maar verveelt nooit. Ik heb met grote nieuwsgierigheid naar de zoektocht van Enid gekeken. De film zet je aan het denken. De onheilspellende sfeer blijft gedurende de film en er wordt op een boeiende manier met het aspect ratio gespeeld.

Censor - Official Trailer

Het budget voor de film was niet al te hoog en dat is te zien. Het haalt je echter nooit uit de film en misschien dat het de film zelfs ten goede is gekomen. De film zal zeker niet voor iedereen geschikt zijn maar ik denk dat als je je overgeeft aan het verhaal dat de film je nog lang bij blijft.

Sterren: 4.0 / 5

Censor is nu te huur op Pathé Thuis. Hebben jullie de film gezien? Wat vinden jullie er van?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Video Nasties in CENSOR: Recensie”

Plaats een reactie