Recensie: The Cloverfield Paradox (2018)

Het is nog niet eerder gebeurd en Netflix was zelf er ook nog niet helemaal over uit. Vannacht tijdens de Amerikaanse Superbowl werd de eerste trailer van ‘The Cloverfield Paradox’ getoond, “Coming Soon” was de boodschap. Dat Soon was vrijwel direct, na de wedstrijd konden Amerikanen direct beginnen met de film op Netflix te kijken. Iets later in de ochtend verscheen de film ook op de Nederlandse Netflix.
(na de trailer volgen spoilers over eerder Cloverfield-films en de recensie van The Cloverfield Paradox. Nog niet aan de filmreeks begonnen? Ze staan allemaal op Netflix.)

THE CLOVERFIELD PARADOX | NETFLIX

Hoe zat het ook alweer met ‘Cloverfield’

In 2008 verscheen de door J.J. Abrams geproduceerde film ‘Cloverfield’. De film onder regie van Matt Reeves bracht een paar honderd miljoen in het laadje. Via found footage beelden leerden we over de aanvallen van buitenaardse wezens op New York, gecombineerd met een massale energie-uitval.
In 2016 kwam plotseling het vervolg ’10 Cloverfield Lane’ uit. De film speelt na de aanvallen af, een groep van drie overlevenden zit in een bunker en moet zich zien te redden. De horror zit hier meer in claustrofobie en gebrek aan onderling vertrouwen. Hier zagen we net als op het einde iets van de buitenaardse levensvormen. De regie was ditmaal in handen van Dan Trachtenberg.

Afgelopen maanden werd duidelijk dat producent J.J. Abrams met regisseur Julius Onah werkte aan een nieuw deel. De code naam ‘God Particle’ is vannacht door de premiere omgezet in ‘The Cloverfield Paradox’. Sinds vandaag is deze film te zien, waar we leren wat de bron van de aanvallen was. Hieronder de recensie.
Maar hier houdt het niet op. In januari werd duidelijk dat de producent verder gaat, onder de werktitel ‘Overlord‘ wordt een script ontwikkeld over nazi die problemen hebben met bovennatuurlijke krachten. Deze film wordt overigens ook verwacht in dit jaar.

The Cloverfield Paradox

We beginnen ‘The Cloverfield Paradox’ aan boord van ‘Cloverfield Station’. De bemanning is op een missie om het gigantische energieprobleem op aarde op te lossen. Echter hun experiment lijkt niet te werken, bij een tweede start-up lijkt er succes. Helaas is dit van korte duur, het gaat faliekant mis.

De bemanning is in complete verwarring, de aarde is niet meer te vinden, laat staan dat contact met ground control nog mogelijk is. Alles lijkt hopeloos. Alles gaat mis.

Nu ontstaat de situatie dat een bemanning, bestaande uit mensen uit verschillende landen moet samenwerken terwijl een onverklaarbare dingen gebeuren. Al snel ontstaat er onderling wantrouwen.
Meer bovennatuurlijke rare verschijnselen, meer wantrouwen. Maar minder duidelijk waar deze film over gaat. De gebeurtenissen lijken ver gezocht, of uit andere films gehaald.
Ja, we krijgen ook door dat niet alles op de aarde ook goed is verlopen…

Conclusie

Al met al lijkt ‘The Cloverfield Paradox’ een typische Syfy-productie, maar met de beeldkwaliteit en het budget van goede Hollywood-film. J.J. Abrams of Paramount moeten met deze reden misschien wel hebben gedacht dat het te riskant was om deze film in de bioscoop te laten tonen en daarom een mooie deel met Netflix kunnen onderhandelen. Ik zou deze film overslaan en dan eerder mensen verwijzen naar ‘Apollo 18‘, een sciencefictionfilm waar ook compleet alles mis gaat en, net als de originele Cloverfield, het found footage principe leuk is gebruikt.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie