Comicrecensie: Courtney Crumrin and the Night Things (Ted Naifeh)

Verhuizen is nooit leuk voor kinderen. Zeker als je samen moet gaan wonen met je vaders griezelige oudoom en zijn net zo griezelige landhuis. En dan blijkt ook nog dat er nog veel meer vreemde wezens in huis wonen.

Courtneycrumrin

Courtney Crumrin is een fantasy strip, maar heeft een lekker horrorsfeertje in de pagina’s hangen. Het is geschreven en getekend door Ted Naifeh (Gloomcookie, Death Jr.) en wordt uitgegeven door Oni Press. De strip is twee keer genomineerd voor de Eisner Awards. Er zijn zelfs geruchten over een film over Courtney.

Het verhaal begint als Courtney en haar ouders gedwongen zijn in te trekken bij Courtney’s vaders oudoom, Aloysius Crumrin. Allemaal te danken aan Courtney’s ouders, die rijker willen leven dan ze zich kunnen veroorloven en alleen denken aan hun sociale status. Courtney kan dat allemaal niet schelen. Ze haat het huis en ze vermoedt ook nog dat er vreemde wezens erin ronddolen. Om het nog mooier te maken wordt Courtney ook nog gepest door haar veel rijkere en verwende klasgenoten. Courtney wordt er moedeloos van.

Maar naarmate de tijd verstrijkt ontdekt Courtney dat Aloysius toch best aardig is en ze begint meer te weten te komen over de vreemde wezens die in en rond het huis wonen.

Het boek bestaat uit vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat uiteraard over de verhuizing, de vreemde wezens die Courtney opeens overal ziet en de pesterijen. En Courtney begint genoeg van de pesterijen te krijgen.
Courtneycrumrin02
In hoofdstuk twee begint Courtney de eenzaamheid te voelen op school. Ze wordt nog steeds gepest en vermeden. Courtney besluit een boek van haar oom te lenen en een spreuk te zoeken waardoor ze geliefder wordt. Misschien wel iets té geliefd.

In het derde hoofdstuk wordt Courtney gevraagd om te babysitten op een wel erg lelijke baby. Courtney neemt het met tegenzin aan, aangezien haar ouders het alleen geregeld te hebben om een wit voetje te halen bij de rijke ouders van de baby. Maar tijdens het babysitten ontdekt Courtney dat de baby helemaal geen baby is. De echte is ontvoerd. Om verkocht te worden op de zwarte markt van Goblin Town.

In het laatste hoofdstuk vertrekt Aloysius, tot nu toe Courtney’s enige vriend, voor een zakenreis. Courtney blijft achter bij haar domme ouders en klasgenoten en voelt zich weer eenzaam. De volgende dagen voelt Courtney zich niet lekker en blijft thuis. Maar die komende dagen gebeuren er vreemde dingen. Als Courtney wilt eten, heeft ze blijkbaar al gegeten en ze heeft dingen gedaan waarvan ze zich niks meer van herinnert.
Courtneycrumrin03
Courtney is een nors en sarcastisch meisje, maar zoals iedere jonge tiener heeft ze de gevoelens van erbij te willen horen. Maar daaronder zit een pittige tante verborgen waar je niet mee moet sollen. Dat maakt Courtney tot een mooie heldin dat haar mannetje kan staan.

De tekeningen zijn in zwart-wit en ogen mooi. Het past bij de stijl van het verhaal en van Ted. Opvallend is hoe Courtney en Aloysius uitsteken boven de andere mensen. Ze hebben net dat beetje extra’s wat je doet vermoeden dat ze niet zoals de andere gewone mensen zijn in het verhaal.

De verhalen lezen snel en makkelijk. Ze zijn geschikt voor jong en oud, voor die houden van fantasy, horror en van een mix daarvan.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie