Recensie: Cyberstorm (Matthew Mather)

Eigenlijk werkt bijna niets meer zonder internet, ‘Cyberstorm’ haakt hierop in en is een beangstigend, vooral actueel, verhaal

Recensie: Cyberstorm (Matthew Mather)

Een toekomst die misschien wel dichterbij is dan je denkt. Internet, elektriciteit, het in contact staan met de hele wereld betekent natuurlijk vooruitgang. Maar er verschijnen steeds meer boeken, die een keerzijde van deze ontwikkelingen laten zien. Denk hierbij aan Black-Out’ van Marc Elsberg en De Cirkel’ van Dave Eggers. Ook ‘Cyberstorm’ haakt in op dit veel besproken thema met de duistere kant van de mens als belangrijkste thema.

'Wat als iemand de belangrijkste stad ter wereld platlegt met een eenvoudig computervirus... Het is kerstavond als New York wordt getroffen door een van de zwaarste sneeuwstormen uit de geschiedenis. Op hetzelfde moment valt een groep anonieme hackers de energiemaatschappijen van Amerika aan en gaat alles in één keer op zwart. Afgesloten van de buitenwereld proberen Mike Mitchell en zijn familie te overleven in hun appartementencomplex terwijl de temperatuur naar een ijzingwekkend niveau daalt. Samen met zijn buren probeert Mike het beste van de situatie te maken, maar de sfeer slaat al snel om als bendes van buiten horen van hun riante voedselvoorraad en noodaggregaten. Ineens is de sneeuw niet meer hun enige vijand...'

cyberstorm

‘Cyberstorm’ geeft twee elementen heel goed weer. Allereerst draait het boek om de kracht van angst. Eén van de belangrijkste steden van de wereld wordt plat gelegd en dan zijn de grote vragen: ‘Wat is er aan de hand?’ en ‘Wie heeft het gedaan?’ Matthew Mather omschrijft hierin heel mooi de manier waarop mensen elkaar eigenlijk meenemen in hun angst. Ook laat Mather zien hoe afhankelijk wij geworden zijn van het internet. Je kunt het je zo gek niet indenken of het wordt wel aangestuurd door het ‘world wide web’. Maar wat als dit systeem opeens platgelegd wordt? De werkelijkheid komt dan hard aan, want eigenlijk werkt bijna niets meer zonder internet.

Het resultaat van deze twee elementen is een spannend en angstaanjagend verhaal over een groepje mensen die moet zien te overleven onder deze omstandigheden. En als het voedsel schaars wordt en besmettelijke ziektes op de loer liggen, staan ze voor heftige keuzes. Het boek omschrijft ook de wanhoopskeuzes die men maakt als men overvallen wordt door honger en kou. Denk hierbij aan kannibalisme en moord. En daarbij heb je ook de mensen die anderen willen helpen. Hoever ga je daarin zonder daarbij jezelf weg te cijferen?

Mather richt zich hierbij op een diverse hechte groep mensen, die in deze barre situatie probeert te overleven. De auteur omschrijft hoe verschillende mensen reageren onder deze omstandigheden en de ontwikkeling die ze hierbij doormaken. Een vredelievend mens kan, als ‘kat in het nauw’, veranderen in een moordenaar of een egoïst. Het zet de lezer aan het denken: ‘wat zou jij doen in zo’n situatie? Het verhaal is hierbij erg actueel, het zou zo maar eens kunnen gebeuren.

Dit maakt ‘Cyberstorm’ een beangstigend en vooral actueel verhaal waar wederzijdse beïnvloedbaarheid en de wil om te overleven een belangrijke rol spelen. Het slot van het boek is hierbij bevredigend, omdat er antwoord gegeven wordt op vele vragen. Alleen wil de auteur graag uitgebreid omschrijven, hoe de gebeurtenissen plaats hebben kunnen vinden, waardoor je als lezer een stortvloed van informatie over je heen krijgt.

'Cyberstorm’ is geschreven door Matthew Mater en gepubliceerd door uitgever Luitingh Sijthoff. Het boek is als paperback en e-book verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekwinkel.

[yasr_overall_rating size="--" postid="41762"]