Recensie: Dark Matter (Blake Crouch)

Over het algemeen is het zo in het leven, dat je, wanneer je eenmaal een keuze maakt, dit niet meer ongedaan kan maken. Alhoewel…je kunt natuurlijk op een keuze terugkomen, maar in principe zet je door een beslissing een aantal gebeurtenissen in gang. Blake Crouch, auteur van de ‘Wayward Pines trilogie’ speelt in zijn nieuwe boek met deze gedachte en vraagt zich af wat er gebeurt als alle verschillende keuzes die je kunt maken, beschikbaar blijft. Hij creëert hierdoor een bizarre wereld, waarin parallel mogelijke levens naast elkaar lopen. Maar wat gebeurt er als hoofdpersonen van deze parallelle levens op de hoogte zijn van elkaars bestaan?

darkmatter2‘Het leven bestaat uit keuzes. Door één pad te kiezen, sluit je het andere af. Maar wat als dat nu eens niet zo is? Wat als je in een andere werkelijkheid dat andere pad volgt. Wat als je spijt krijgt van je keuzen? ‘Ben je gelukkig met je leven?’ Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. En voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: ‘Welkom terug, vriend.’ IN de wereld waarin Jason Wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorneeprofessor in natuurkunde. Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.’

Crouch is bekend van zijn boeken over Wayward Pines, waarin hij een eigenaardig stadje creëert in de verre toekomst, waarbij de mensheid zo goed als uitgestorven is. Zijn nieuwste boek, ‘Dark Matter’, is het best te omschrijven als een bizar boek die het menselijk bevattingsvermogen bijna te boven gaat. Crouch is altijd al geïnteresseerd geweest in onderwerpen, zoals theoretische natuurkunde, kwantummechanica en het bestaan van meerdere dimensies (‘multiversum’). Het idee voor dit verhaal speelde inmiddels al tien jaar door zijn hoofd. De uitdaging hierbij was om het boek begrijpelijk te houden en in de vorm van een thriller te gieten.

Hoofdpersonage Jason leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven met zijn vrouw en zoon. Wanneer hij in aanraking komt met zijn succesvolle vriend, die een prijs heeft gewonnen, begint hij over de keuzes van zijn eigen leven na te denken. Wat als hij andere keuzes had gemaakt en zelf succesvol onderzoeker was geweest in plaats van een middelmatige professor. Na terugkeer uit een café wordt Jason gedrogeerd en hij wordt wakker in een andere wereld. Bijzonder genoeg is hij in deze wereld wel een succesvol onderzoeker, die een wel heel bijzonder apparaat heeft ontworpen. Deze machine geeft namelijk de mogelijkheid om tussen verschillende levens te reizen. Kun je op zo’n manier je keuzes ongedaan maken en een ander leven kiezen. Of veranderen de keuzes je op zo’n manier als persoon, dat je oorspronkelijke keuzes toch het best bij je passen? Dit zet je als lezer aan het denken. De hoofdpersonage maakt hierin een interessante persoonlijke ontwikkeling door.

Het onderwerp is intrigerend, maar behoeft wel veel uitleg. Dit wordt door Crouch goed gedoseerd, maar haalt hier en daar wel de vaart uit het verhaal. Dit betekent dat de lezer hier en daar geduld moet hebben, maar hier in de loop van het verhaal wel rijkelijk voor beloond wordt. Het boek is namelijk erg origineel en zal je nog lang bijblijven. Ook de thriller/horrorelementen zijn mooi geïntegreerd zonder geforceerd over te komen. Ondanks het zware onderwerp is het boek goed leesbaar door de korte hoofdstukken en het vermijden van lange zinnen. Uitgeverij Karakter heeft ‘Dark Matter’ in een prachtige omslag gegoten, wat goed past bij de titel van het boek.

Met ‘Dark Matter’ heeft Crouch het klaargespeeld om een zwaar onderwerp in een goed leesbaar verhaal te gieten en hierbij te combineren met thriller- en horrorelementen. Het idee van het bestaan van een ‘multiversum’ is intrigerend en zet je als lezer aan het denken. Alhoewel de uitleg af en toe de vaart uit het verhaal haalt, wordt je beloond met een origineel boek, die je nog lang zult bijblijven!

‘Dark Matter’ is geschreven door Blake Crouch en in Nederland gepubliceerd door uitgeverij Karakter. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie