Recensie: Nachtmerrie – De Detta Dossiers (Winchester McFly)

Baantjer; elke zomer gingen er weer nieuwe delen over de onderzoeken van De Cock en zijn assistent Vledder mee op vakantie. Met een simpele formule (een lijk, een onderzoek, ruzie met de hoofdcommissaris, een borrel in café Lowietje en de oplossing) was het altijd heerlijk genieten. Mocht jij ook van Baantjer hebben genoten én ben je horrorliefhebber, dan is de nieuwe reeks De Detta Dossiers zeker iets om te checken!

“Bovennatuurlijke misdrijven de lage landen.” luidt de ondertitel van De Detta Dossiers: Nachtmerrie. De voorkant verklapt verder “In Groningen zet een demonische figuur onschuldigen aan tot moord; kan rechercheur David Detta hem tijdig stoppen?”

De vergelijk met Baantjer (en andere soortgelijke politieromans) komt ook doordat het rechercheursduo een bijzondere combinatie is. Het verhaal beginnen we met Tess de Vries, een jonge rechercheur waarvan de carrière in een stroomversnelling zit en ze wordt getipt als nieuwe teamleider van Dienst Landelijke Recherche. Zelf is ze overtuigd dat het haar eigen succes is, maar anderen wijzen toch vaak naar haar pappa ergens hoog in de boom. De andere helft van het duo is David Detta, een zeer ervaren rechercheur die er de laatste jaren nogal eigenzinnige onderzoeksmethodes en ideeën op nahoudt.

In het eerste boek van De Detta Dossiers word je als lezer direct meegenomen in de bovennatuurlijke gebeurtenissen, er is in het verhaal geen twijfel of het überhaupt bovennatuurlijk is. Maar binnen de recherche wordt dat als complete onzin aangemerkt.

Sterren: 4 / 5

De Detta Dossiers 1: Nachtmerrie leest heerlijk snel weg. Sneller dan je zou willen is het uit, met honger naar meer. Het is geen hoogstaande literatuur, maar heerlijk vluchtig. Voor die honger naar meer heb ik direct deel 2: Verdwaald besteld en in september verschijnt De Detta Dossiers 3: Contact al.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Nachtmerrie – De Detta Dossiers (Winchester McFly)”

  1. Ik ben kort geleden aan de serie ‘De Detta Dossiers’ begonnen. Hij stond al een poosje op mijn lijstje, maar steeds was er wat anders dat voorrang kreeg. Maar nu ik eenmaal begonnen ben, kan ik niet meer stoppen. Ik heb alle drie de beschikbare delen in een week uitgelezen. Helaas heeft het vierde deel ‘Sirene’ kennelijk vertraging opgelopen. Het zou eigenlijk vorig jaar al uitkomen, maar nu zie ik een verschijningsdatum van 16 augustus 2023 staan. Ik kan niet wachten 🙂

    Het concept geeft mij een enorme X-Files vibe. Een rechercheur die absoluut gelooft in het bovennatuurlijke, de partner die dat niet doet en op hem moet letten en dan de gebeurtenissen die niet normaal verklaarbaar zijn.
    En dat alles overgoten met een typisch Nederlands sausje en herkenbare plekken.

    De verhalen zijn goed uitgewerkt, het taalgebruik is fijn om te lezen en de hele sfeer van de boeken is echt heerlijk. Ik ben verslingerd en ga dit schrijverscollectief zeker volgen. Een aanrader voor iedereen die van griezelverhalen houdt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie