Recensie: De Kooi (Josh Malerman)

kooiUitgeverij AW Bruna trakteert de horror- en thrillerliefhebber dit voorjaar op een aantal interessante titels, waaronder ‘Het meisje met alle gaven’ en het nieuwe boek van Steve Mosby. Maar één van de meest interessante nieuwe boeken is een debuut van Josh Malerman, getiteld ‘De Kooi’.

‘Aanvankelijk negeerden de mensen de bizarre getuigenissen op het nieuws. Maar er kwamen er steeds meer en ze kwamen van steeds dichter bij huis. Algauw hoorden we dat het bij ons op straat gebeurde, om de hoek. De televisie ging op zwart, de radio zweeg en het internet viel uit. Telefoons stopten met overgaan. En we konden niet meer naar buiten. Want daar zijn zij. En zij mogen niet gezien worden… Malorie voedt haar kinderen binnen op. Iets anders is ondenkbaar. Nog nooit zijn ze buiten geweest. Het huis is stil, de deuren zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen blinddoeken. Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel.’

kooi bannerHet boek ‘De Kooi’ neemt ons mee in een angstaanjagende apocalyptische wereld waar elke seconde van je leven weleens het einde zou kunnen betekenen. Hoofdpersoon Malorie moet zien te overleven in deze wereld en is daarbij verantwoordelijk voor twee jonge kinderen. De schrijver voert ons mee langs interessante ontwikkelingen, die personen doormaken wanneer ze geconfronteerd worden met een onveilige, gevaarlijke en onvoorspelbare wereld. De ene persoon vindt de held in zichzelf en zet alles op alles om vooruit te komen. De ander haalt het slechtste in zichzelf naar boven en wordt zelf misschien nog wel angstaanjagender dan de buitenwereld. Er zijn een vele aspecten te noemen die dit boek interessant maken.

kooi banner 2Allereerst heb je als lezer in het eerste hoofdstuk geen flauw idee, waar het verhaal naartoe gaat. Je krijgt het idee dat er iets heel erg mis is met de hoofdpersonage. Hoe kan het namelijk anders dat iemand zijn leven op zo’n manier inricht. Langzamerhand, hoofdstuk per hoofdstuk wordt de duistere waarheid prijsgegeven, wat het boek zeer spannend maakt. Daarbij maakt het boek gebruik van suggestie. Er vinden namelijk vreemde gebeurtenissen plaats en de lezer kan alleen maar gissen naar wie of wat het veroorzaakt. De mens ziet iets of iemand en draaien dan helemaal door. Als gevolg hiervan plegen ze op gewelddadige wijze zelfmoord of botvieren hun agressie op hun medemens met de dood als gevolg. Maar wie of wat datgene is wat ze zien, blijft onduidelijk. Dit leidt ertoe dat het boek een constante angstaanjagende spanning herbergt, die de nekharen overeind doen staan.

Bird Box - Josh Malerman

Het niet weten wie je vijand is en wat je moet doen om dit te vermijden, levert de situatie op dat de mensheid zowel letterlijk als figuurlijk blind door het leven gaat. Probeer maar eens als niet blinde, blind door het leven te gaan en niet wetend wat veilig is en wat niet. Dit heeft in het boek ook een hoop paranoïde tot gevolg, waarin men zich gaat afvragen in hoeverre de medemens hun vijand is. Ieder mens heeft namelijk zijn eigen theorie over het gevaar wat hen bedreigd en gaat er op geheel eigen wijze mee om. Wat soms voor de buitenwereld absurd en gestoord over kan komen. Het verhaal neemt de lezer afwisselend mee naar het heden en het verleden. Dit is bevorderlijk voor de spanning , die opgebouwd wordt. Daarbij creëert de Malerman een manier van schrijven, waar een verontrustende samenleving langzamerhand steeds meer zichtbaar wordt.

‘De Kooi’ laat je anders naar de wereld kijken en laat je je constant afvragen of datgene wat je ziet of voelt wel echt zo onschuldig is. Het boek is gehuld in een smaakvolle zwarte omslag met vogels, die je doet denken aan ‘The Birds’ van Hitchcock. De hoofdstukken zijn kort en bezitten een prettige leesletter. Houd je van horrorboeken, die een verontrustende wereld creëren? Dan moet je maar eens gaan kijken of er nog plaats is in je boekenkast voor ‘De Kooi’.

Beoordeling: 4 ½ sterren

‘De Kooi’ is het debuut van Josh Malerman en gepubliceerd door AW Bruna uitgevers. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie