Recensie: De Kuthoer (Ivo van Aart, 2019)

Columnist, het klinkt als een makkelijk baantje bij een krant waarbij je ongegeneerd je mening over alles en nog wat kan neerplempen en er ook nog voor betaald krijgt. Het verhaal van columniste Femke Boot in de film De Kuthoer toont niet aan dat enige vorm van creativiteit een belangrijke rol speelt, alsook het publiek. Wellicht vooral het publiek.

Femke (Katja Herbers) is columniste bij de Volkskrant en stoort zich intens aan de inhoudsloze beledigingen als reacties op haar columns. Ze wordt via twitter, facebook en in de reacties uitgemaakt voor kuthoer en erger. Tegelijkertijd is haar werk populair en heeft ze een deal met een uitgever voor een boek. Maar… ze moet wel binnen een paar weken het eerst materiaal afleveren, want een writersblock… dat bestaat niet volgens de uitgever. Als haar buurman dagen achtereen geluidsoverlast veroorzaakt én ook nog eens één van de reaguurders is, wordt het Femke duidelijk; ze heeft een uitlaatklep nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=Hpr8G0LCtj0

De Kuthoer is een film van Ivo van Aart en Daan Windhorst die het idee kregen tijdens het werken bij De Correspondent, daar kregen ze op social media regelmatig allerlei verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Daan schreef een kort verhaal en samen werken ze het verder uit tot een Telefilm voor de publieke omroep. Hoe het daar onder het thema misdaad belandde is mij niet duidelijk, het is een slasher met een flinke lading zwarte humor of eigenlijk zelfs een lekker Nederlandse wraakfilm.

Katja Herbers speelt haar rol als doorgedraaide columnist heerlijk, waarbij ook de kant dat ze zelf helemaal niet zo perfect is komt goed uit de verf. Het personage Steven Dood, heerlijk gespeeld door Bram van der Kelen, komt goed uit de verf. Sterker nog, ik vind het wel een personage voor een spinoff/vervolg. Zo moeder, zo dochter? Claire Porro zet een enorm sterke bijrol als de dochter van de columniste neer.

De Kuthoer speelt heerlijk in op het actuele thema van internettrollen, zonder erg met het vingertje te wijzen. Niemand is perfect en het vrije woord is iets om trots op te zijn. Het is vooral een film om heerlijk om te lachen en af te toe een beetje verwonderd te raken. Wie te veel nadenkt over het einde, begint misschien zelfs te twijfelen over wat er allemaal precies is gebeurd. Aanrader!

Sterren: 3.5 / 5

Leuk feitje, de film het met een internationale release veel landen bereikt en krijgt daar een andere titel, wellicht uit preutsheid. Leuk is wel dat de Amerikaanse poster nog speelt met kleur en er middels een paar lichtrode letters The Cunt valt te lezen.

De Kuthoer is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Bol.com. Wat vond jij van de film?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: De Kuthoer (Ivo van Aart, 2019)”

  1. Ik heb hem vorig jaar al eens gezien en vond hem heel erg leuk.
    Sowieso is Katja Herbers + 1. Ik vind haar in Evil ook erg sterk.
    Ik wist niet dat hij op DVD uit was, dus bedankt voor de tip.

    Beantwoorden

Plaats een reactie