Recensie: De Sekte (Mariette Lindstein)

Sektes; het begint als een nieuwe idealistische beweging en het eindigt als een gevangenis. Auteur Mariette Lindstein ervaarde dit aan den lijve, toen ze op 19-jarige leeftijd betrokken raakte bij de Scientologybeweging. In de jaren daarop schopte ze het tot rechterhand van leider David Miscavige. Zevenentwintig jaar maakte ze deel uit van deze beweging totdat Lindstein in 2004 wist te ontsnappen. Haar ervaringen deelt ze met ons door middel van een trilogie, waarvan De Sekte het eerste deel is. Het is absoluut niet verrassend dat ze met dit boek de crimetime Specsavers Award won en dat de rechten aan diverse landen zijn verkocht. 

‘Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt. Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.’

Het boek begint heel idyllisch; de net afgestudeerde Sofia is op zoek naar baan en komt via een lezing in contact met Franz Oswald, die op een afgelegen eiland een soort beweging heeft opgezet. Deze nederzetting heeft als doel om dichter bij de natuur te komen, door middel van voedsel, het slapen in totale duisternis en wandelingen in de natuur. Geen slecht idee, wanneer je kijkt naar onze huidige cultuur met computers en mobiele telefoons. Sofia besluit de baan aan te nemen, die Oswald haar aanbiedt, en raakt langzaam maar zeker verstrikt in de sekte. Het verhaal van Sofia, wordt hierbij afgewisseld door een soort dagboekverslagen van een onbekend personage. In eerste instantie is het niet duidelijk wie hij of zij is. Maar de stukken tekst scheppen nieuwsgierigheid en de drang om verder te lezen. Aan het eind wordt duidelijk hoe deze twee verhaallijnen zich met elkaar verhouden.

Alhoewel Lindstein benadrukt dat het verhaal fictie is, maar je voelt als lezer heel duidelijk aan dat ze iets soortgelijks heeft meegemaakt. Dit is vooral te merken aan het gevoel wat deze auteur probeert op te roepen bij haar lezers. Wat de schrijfster ook wil laten zien, is hoe ver mensen kunnen gaan onder groepsdruk of onder een vorm van dictatuur. Waar Franz zijn personeel in De Sekte toe aan kan zetten, is afschuwelijk en zorgwekkend tegelijkertijd. Wanneer je dit leest, denk je al gauw dat je zelf zoiets nooit zou doen. Maar stel voor dat je echt eens in zo’n situatie terecht komt? Ben jij echt in staat om tegen de Franzen van deze wereld in te gaan als het erop aankomt? Lindstein bespreekt in haar boek een onderwerp wat nog steeds erg actueel is, ondanks dat we tegenwoordig dankzij internet steeds meer weten. Een indrukwekkend eerste deel van een trilogie, wat de lezer nieuwsgierig maakt naar het vervolg! De Sekteis een boeiend en intrigerend verhaal over de duistere kronkels van de menselijke geest van een auteur die dit aan den lijve heeft ervaren. Gezien het slot van het eerste deel, schept dit veel nieuwsgierigheid naar hoe het verhaal verder zal gaan.

Mariette Lindstein wist zichzelf te bevrijden uit de klauwen van de Scientologybeweging. Met het boek De Sekte deelt ze deze ervaringen met de wereld, alhoewel ze zelf benadrukt dat het verhaal fictie is. Zowel De Sekte als het vervolg, dat binnenkort verschijnt, worden uitgegeven door AW Bruna uitgevers.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie