Recensie: De Studie (Joelle Charbonnneau)

Wanneer je de test doet om toegelaten te worden op de universiteit, zou je toch verwachten dat het ergste achter de rug is. Maar niets is minder waar in ‘De Studie’, het tweede boek in de ‘Test trilogie’. De daadwerkelijke ellende lijkt pas te beginnen.

‘Malencia Vale heeft in deel één van  de ‘Test-trilogie’ de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu een van de twintig uitverkorenen die mogen studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator? Achterdochtig geworden, probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit, en dat de selectie voor de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie.’

Na het overleven van de test, komt Cia samen met haar vriend Tomas terecht op de universiteit. Haar medestudenten hebben het gevoel dat hun droom in vervulling gaat. Maar Cia lukt het vreemd genoeg niet om blij te zijn met haar geleverde prestaties. Op één van haar weinige eigendommen is namelijk een vreemde boodschap terug te vinden, door haarzelf ingesproken. Deze boodschap is geheel in tegenspraak met de gelukzaligheid van haar medestudenten. Ook Tomas lijkt meer te weten over wat er precies tijdens de test is gebeurd.

‘De Studie’ is een duidelijk vervolg op ‘De Test’ en gaat verder waar het voorgaande deel is geëindigd. Het boek leezen als een op zichzelf staand deel is daarom niet aan te raden. Het verhaal is geschreven in de ik-persoon wat betekent dat je alles beleefd door de ogen van Cia. Je voelt je daardoor als lezer veel meer betrokken bij alle gebeurtenissen. Daarbij bevat het boek een aantal bekende personages die ook al in eerdere boeken voorkwamen. Het interessante hierbij is, dat de van oorsprong betrouwbare personages in het vervolgdeel in een ander daglicht komen te zijn. Een voorbeeld hiervan is Tomas, die veel meer lijkt te weten over de gebeurtenissen tijdens de test en zijn rol hierin.

De spanning wordt voornamelijk opgebouwd door twee elementen. Allereerst is er Cia’s zoektocht naar haar verloren herinneringen. Ze komt hierbij tot de ontdekking dat niet iedereen, waarvan ze dacht dat ze te vertrouwen waren, dit vertrouwen echt verdienen. Daarnaast komt ze tot de ontdekking dat de test niet het daadwerkelijke einde van de test is. Het verhaal is doordrenkt met het gevoel dat je niet weet hoe je je moet gedragen om niet op te vallen. Je moet bijvoorbeeld al je vakken halen, maar je moet ook weer niet te goed presteren, want dan val je ook op. De auteur geeft het gevoel van ‘constant op je hoede moeten zijn’ heel mooi weer.

Het gevaar, dat je het boek blijft vergelijken met de ‘Hongerspelen trilogie’, is blijvend aanwezig. Dit is duidelijk te zien aan de kaft van het boek. Al heeft het verhaal wel elementen, waarvan het zich onderscheid van de populaire drieluik, bijvoorbeeld de universiteit, waar de overlevers van de test terecht komen om te studeren. Maar uiteindelijk is de al dan niet aanwezige vergelijking tussen de ‘Hongerspelen trilogie’ en de ‘Testtrilogie’ niet zo belangrijk. ‘De Studie’ is een spannend boek wat gemakkelijk weg leest en blijft boeien tot het eind. Niet alle elementen zijn even origineel, Charbonneau weet er wel heel duidelijk haar eigen stempel op te drukken.

De Studie is het tweede deel van een trilogie en geschreven door Joëlle Charbonneau. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij Karakter en verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie