Recensie: Dead Mine (Steven Sheil, 2012)

Denk je aan horrorfilms dan den je niet gelijk aan een land als Indonesie. Sterker, naast de recente martial arts actiefilms van Merantau (2009) en The Raid (2011) van regisseur Gareth Evans (die later dit jaar zal laten zien of hij ook met horror uit de voeten kan in V/H/S 2) en de van de pot gerukte jaren tachtig vechtfilms met Barry Prima (The Warrior en The Devil’s Sword) ken ik alleen maar de horrorfilm Macabre (2009) en dat terwijl het land aardig wat horrorfilms geproduceerd heeft in het verleden.

deadmine-cover

Met The Raid vestigde Indonesie zich gelijk als een land waar we in de toekomst rekening mee zullen gaan houden qua actiefilms. Maar of Dead Mine hetzelfde zal gaan doen voor horrorfilms is nog maar zeer de vraag.

In Dead Mine gaan een rijke schatzoeker samen met wat experts en een groepje zwaar bewapende militairen op zoek naar een mijn waar volgens de schatzoeker wel eens het legendarische goud van Yamashita verborgen zou kunnen liggen. Éénmaal aangekomen op de plek van bestemming worden ze onder vuur genomen door piraten waardoor er niets anders op zit dan te vluchten in de mijn. En wat ze daar aantreffen is heel iets anders dan een schat.

De film ziet er erg fraai uit. Locaties, sets en aankleding zijn allen goed en doen niet onder voor de betere westerse horrorfilm. En ook de internationale maar Engels sprekende cast doen het prima met de weinig interessante of diepgaande karakters. Alleen is het allemaal weinig opzienbarend en heb je al snel het idee dat je het één en ander vaker hebt gezien hebt in andere films. Zo zal een beetje horror liefhebber al snel terug denken aan Outpost (2007) en The Descent (2005), en kwalitatief kan Dead Mine zich echter met beide niet meten. Een ander punt van kritiek is het einde van de film. De deur naar een sequel open laten is één ding, maar je voor een groot deel in het ongewisse laten hoe de crew die je anderhalf uur gevolgd hebt het er vanaf brengt is te veel van het goede. Helemaal als het gedaan wordt middels een behoorlijke anti-climax.

Dead Mine - 1st Official Trailer (2013) - Ario Bayu, Afwan, Andre Horror Movie

Ondanks al deze punten van kritiek is het aanrader, zo zijn de creaturen goed gemaakt en verdienen het om gezien te worden. En mocht de sequel er komen dan geef ik ze zeker nog een kans.

Dead Mine is nu verkrijgbaar op Blu-Ray en DVD.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Dead Mine (Steven Sheil, 2012)”

Plaats een reactie