Recensie: Death Race 2050 (G.J. Echternkamp, 2017)

In 1975 produceerde Roger Corman de film Death Race 2000 met regisseur Paul Bartel, een dystopische politiek incorrecte actiefilm. De film kreeg in 2008 een serieuzere remake met twee vervolgen. Producent Roger Corman is echter weer terug en Death Race 2050 is het directe vervolg op zijn originele film uit ’75.

In het jaar 2050 wordt Amerika geregeerd door een machtige coöperatie onder leiding van The Chairman (Malcolm McDowell). Het volk is gehersenspoeld door gewelddadig virtual-reality entertainment en het evenement van het jaar is de Death Race. In deze race doorkruist een zooitje ongeregeld het land en scoort punten voor het aanrijden van mensen en ander asociaal rijgedrag. De regerend kampioen en favoriet bij de fans is Frankenstein (Manu Bennett), hij is half mens, half machine. Hij is uit op de kroon, maar zijn rebelse copiloot en spion dreigt roet in het eten te gooien.
https://www.youtube.com/watch?v=ZyrQ81-CzU4
Producent Roger Corman is bekend van een behoorlijke lijst B-films en hij vond dat Death Race 2000 aan een reboot toe was, zeker omdat de remake in 2008 niet politiek incorrect genoeg was. Het is dus even terugschakelen, hoewel de vervolgen op de remake redelijk slecht waren, maar een ander soort slecht. Death Race 2050 moet je kijken terwijl je weet dat je een lowbudget B-film met een lading zwarte humor gaat kijken.

De film begint niet al te moeilijk, hoewel er zijn wel wat referenties zijn naar het origineel hoef je deze voor het verhaal niet te kijken. Wat wel meteen heerlijk is dat een aantal hedendaagse technologien in de film zijn verweven en met name VR. Elke coureur krijgt een bijrijder, een proxy, met een camerabril op, waardoor je als kijker naast de coureur kunt plaatsnemen. Ook is artificial intelligence verwerkt in de autonome auto A.B.E.

Qua gore begint de film aardig, natuurlijk één van de redenen waarom wij deze film kijken. Daar voelt de film niet zo modern aan, al snel vlak dit af tot een grappig bijzaak. Ook hebben videogames (zoals Carmageddon, Blood Drive, Smash ’n Survive) ons daarin beter vermaakt.
Death Race 2050 moet het vooral hebben van de grappige personages. Maar hoewel de acteurs hier hun best doen, is omdat veel scènes geen direct contact bevatten, het is een strijd tussen bestuurders van twee verschillende auto’s. Er komt wel wat leven in het acteerwerk als de coureurs en bijrijders een tussenstop met overnachting maken. Helaas is de humor toch niet scherp genoeg of worden grappen amper goed in beeld gebracht.

Verder is Death Race 2050 een klein beetje een aanklacht tegen onze technologieverslaving, gekluisterd aan elk stukje entertainment terwijl wij ons afsluiten van de puinhopen in de echte wereld. Hoewel de film echt absurdistisch is, denk je wel even aan de net verkozen President Trump…

Extra’s Death Race 2050

De bluray bevat aardig wat extra’s waardoor je de film zelf beter gaat waarderen.
In “The Making of Death Race 2050” (10 mins) vertellen producent Roger Corman en regisseur G.J. Echternkamp over de film en hoe de lowbudgetproductie verliep, “The Look of Death Race 2050” (6 mins) gaat over het maken van de auto’s en het doen van de stunts, “Cast Car Tours” (8 mins) en “Cars! Cars! Cars!” (4 mins) gaan nog meer in op de auto’s, en als laatste de zo terecht verwijderde “Deleted Scenes”.

Death Race 2050 is een echte B-film, nergens is echt veel moeite gedaan om hoge kwaliteit uit te stralen en misschien zou dat niet erg zijn als de humor wél goed was… helaas. 

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Death Race 2050 (G.J. Echternkamp, 2017)”

  1. Death Race 2000 staat al heel lang in mijn DVD kast en heb ik ook al diverse keren bekeken. Het origineel met David Carradine en Sylvester Stalone blijft toch boeien. Het hele idee en de uitwerking er van was toentertijd behoorlijk op het randje. Super! De remake vond ik helaas een stuk minder.
    Ik zal deze film het voordeel van de twijfel geven omdat Roger Corman ook hier nauw bij betrokken is geweest. Ik ben benieuwd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie