Recensie: Detention (Joseph Kahn, 2011)

Pas op. Deze film wordt geadverteerd als horrorkomedie. Maar dat dekt de lading van deze ADHD-toverbal van een film wellicht een minuut of tien. Detention is een werkstuk dat werkelijk alle kanten op schiet en uit zo’n beetje elk denkbaar genre put. Vermoeiend kijkvoer, waar je desalniettemin toch vaker naar terug zal grijpen.

Regisseur Joseph Kahn heeft de afgelopen decennia vooral faam gemaakt als videoclipregisseur en reclameschieter. Hij is dus bij uitstek een man die enerzijds jongerencultuur tot in de kleinste puntjes aanvoelt en anderzijds heel goed in staat is om zo veel mogelijk informatie in slechts enkele minuten te stoppen. Voeg die twee dingen samen en je krijgt Detention, een film waarin zo veel informatie gestopt en verstopt zit, dat je nooit in staat bent bij de eerste kijkbeurt (en de tweede) alles te vatten. Daarnaast teert ‘ie enorm op de jongerencultuur van nu enerzijds (met alle sociale media en spreektaal die daarbij komen kijken) en anderzijds op die uit zijn eigen jeugd in de jaren ’90. Boven alles is Detention dan ook een film die aantoont hoe vreselijk veel de wereld is veranderd in heel korte tijd, met dank aan het internet.

Heel kort door de bocht vertelt Detention het verhaal van een onder de scholieren van Grizzly High hakkende en moordende seriemoordenaar die verkleed als een filmkarakter zijn slachtoffers maakt, terwijl ze op school door de rector tot nablijven worden gedwongen. Maar dat is slechts het puntje van de ijsberg. De film speelt ook met parallelle universa, heeft een opgezette beer die dienst doet als tijdreismachine als belangrijk plotonderdeel en tussendoor is de nodige tienerproblematiek (inclusief een zelfmoordpoging van en van de hoofdpersonen) leidend.

Het levert een film op die werkelijk alle kanten op springt. Van horror naar komedie en van een tijdreisverhaal richting parodie en van ‘high school drama’ naar gewone actiefilm. Het verhaal volgen is daardoor voor de wat oudere kijker wellicht een ondoenlijke zaak omdat de hak op de tak manier van vertellen en de bijna in je gezicht exploderende beeldtaal het uiterste van je concentratie vragen. De wat jongere kijker die van zichzelf al uit een automatisme tegelijk zijn huiswerk kan doen, tegelijk Facebook en Twitter in de gaten kan houden en met een schuin oog een film kan kijken en volgen zal er minder moeite mee hebben.

Maar goed, als bezoeker van DeNachtvlinders.nl wil je natuurlijk vooral weten hoe het met het meer donkere gehalte van deze film zit. Daar kunnen we kort over zijn, echt keiharde horror zal je in het overgrote deel van Detention niet aantreffen. De film opent met een scène die op een typische tienerkomedie lijkt, waarna de überhippe dame die de kijker vanaf het scherm direct aanspreekt bruut wordt afgeslacht door een seriemoordenaar die zichzelf heeft verkleed als een karakter uit de fictieve filmreeks Cinderhella. Een scène die direct het meest bloederig is en nog het meest lijkt op de Scream films, terwijl de Cinderhella film zelf – in feite een film binnen een film – op zijn beurt weer een rip-off van de Saw films is, zo blijkt uit de fragmenten die her en der in Detention voorbij komen. Het is een film die meerdere kijkbeurten nodig heeft om een klein beetje te kunnen bezinken. Probleem is echter wel dat deze lawaaipapegaai van een film zo vreselijk druk is, dat juist het meerdere malen opzetten van de film een struikelblok kan zijn voor veel mensen. Toch loont het de moeite, omdat je ziet hoe kleine details tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Zo raakt een hoofdpersoon op een gegeven moment haar schoen kwijt en terugkomend op de Assepoester (Cinderella) thematiek in de film, zie je zo’n losse schoen steeds weer opduiken in de film. Het zijn kleine dingetjes als deze die je doen realiseren dat Joseph Kahn (die ook het overgrote deel van het script schreef) enorm veel tijd en moeite in deze film heeft gestoken. De vorm die hij kiest is echter niet voor alle kijkers de meest ideale en dat is best een manco van en film als deze. Al gaat Detention op termijn ongetwijfeld een cultklassieker worden.

De dvd bevat een aantal (korte) featurettes en castingbeelden. Koop ‘Detention’ op dvd bij Bol.com

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Detention (Joseph Kahn, 2011)”

  1. Erg genietbaar en probleemloos in één zit kunnen kijken. Zeker een film die je vaker kunt herzien door het gierende tempo waarin details en grappen je links en rechts om de oren vliegen en nog wel eens gemist kunnen worden.

    Beantwoorden
  2. “Go see Cinderhella 2 this friday, loser”. Heerlijke film. Al ben ik wel blij dat ik af en toe op pauze en rewind kan drukken, want er gebeurt wel heel veel. Maargoed, dat kan ook aan mijn snelgroeiende traagheid liggen 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie