Recensie: Devil’s Due (Math Bettinelli-Olphin, 2014)

Na een lange, mysterieuze nacht tijdens hun huwelijksreis wordt een pasgetrouwd stel (Samantha en Zack) eerder dan gepland geconfronteerd met een zwangerschap. Wanneer de echtgenoot de hele ervaring voor het nageslacht op video besluit vast te leggen, begint hij vreemd gedrag op te merken bij zijn vrouw. Aanvankelijk schrijven zij het gedrag toe aan zenuwen, maar naarmate de maanden verstrijken, wordt het duidelijk dat de duistere veranderingen in haar lichaam en geest een meer sinistere oorsprong hebben.

devils due

Het duurt even voordat je in het verhaal zit. Dit komt vooral omdat het verhaal start op het moment dat er een relatie tussen twee mensen opbloeit, wat uiteindelijk leidt tot een huwelijk. Het doet daarom meer aan alsof je naar een remake van ‘The Notebook’ zit te kijken, dan naar een horrorfilm. Leuk natuurlijk als je een grote liefhebber van romantische films, maar minder wanneer je verwacht een horrorfilm te zien te krijgen.

Daarbij heeft de regisseur bij deze film gebruik gemaakt van de zogenaamde camcordertechniek. Deze techniek is vooral bekend geworden door films als ‘The Blair Witch project’ en doet lijken alsof de auteurs zelf de camera hebben gepakt om alles te filmen. Alhoewel deze techniek in films als ‘The Blair Witch Project’ net dat extra enge sfeertje gaf, doet het in ‘Devil’s Due’ voornamelijk in het begin wat rommelig aan. De filmtechniek en het verhaal hebben duidelijk tijd nodig om aan elkaar te wennen.

De film raakt de kijker meer, naarmate het verhaal duisterder wordt. Denk hierbij aan een zwangere vrouw, die zich te goed doet aan een hert en daarbij gestoord wordt door een stel wandelaars. Er zitten duidelijke schrikmomenten in de film en de momenten hiervoor zijn goedgekozen. De regisseurs kiezen hierbij voor diverse special effects, voor een duidelijke duivelse laag. Indrukwekkend hierbij is, één van de wandelaars die door Samantha door de lucht wordt gesmeten. Je kijkt als het ware door de ogen van het slachtoffer wanneer hij op een auto valt.

Het verhaal is niet origineel, er zijn verschillende films gemaakt over duivelse zwangerschappen. Denk hierbij aan ‘Rosemary’s baby’, die veel overeenkomsten vertoond met ‘Devil’s Due’.  Daarbij wordt er teveel nadruk gelegd op de relatie tussen Samantha (Alison Miller) en Zach (Zach Gilford) en minder op de ontwikkeling van de personages. Dat is zonde, omdat er in de film interessante elementen worden blootgegeven over het verleden van Samantha als wees. In de verdere ontwikkeling van het verhaal had men hier veel meer mee kunnen doen.

Extra’s

De Blu-ray variant van ‘Devil’s Due’ bevat diverse extra’s:

Verwijderde scenes, Radio Silence: Een hels team, Fotoalbum van de regisseur, Tot stof wederkeren, De verloren tijd, Roommate alien prank goes bad, Mountain devil prank fails horribly, Audio commentaar, Bioscooptrailer.

Hierbij zijn ‘Radio Silence’, ‘Tot Stof wederkeren’ en ‘De Verloren Tijd’ het meest interessant om naar te kijken. Het geeft de kijker een goed beeld van de visie van de regisseurs en zorgen ervoor dat je de film meer gaat waarderen. Er wordt uitleg gegeven over de special effects en de schrikmomenten en waarom de regisseurs hiervoor gekozen hebben. Ten slotte kom je meer te weten over de daadwerkelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op de huwelijksreis. Wat is er die bewuste nacht precies met Samantha gebeurd? Daarbij staan er ook een tweetal filmpjes op, zogenoemde ‘pranks’. Deze moet je niet al te serieus nemen, maar zijn grappig om naar te kijken. Jammer genoeg is de duur van de extra’s veel te kort.

devils due 2Concluderend is ‘Devil’s Due’ een film die interessante elementen heeft, maar niet geheel overtuigd. De extra’s zijn interessant en zorgen voor meer begrip voor de keuzes van de regisseurs. Qua lengte hadden ze alleen wat langer mogen zijn.

Beoordeling:
Film: 2,5 sterren | Extra’s: 3,5 Sterren
‘Devil’s Due’ is te verkrijgen op dvd en blu-ray.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie