Recensie: Djinns (Hugues & Sandra Martin, 2010)

Het is 1960 en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk is volop in gang. Een groep franse soldaten wordt in de Sahara gedropt om een vliegtuig van het leger te zoeken wat is neergestort. Wanneer ze de kist vinden blijken acht van de tien passagiers dood te zijn en twee vermist. Één van de overleden mannen heeft een koffertje bij zich, dat de soldaten besluiten mee te nemen.

Tijdens het verlaten van het vliegtuig worden ze beschoten door Algerijnse opstandelingen. Ze vluchten naar een dorp om te schuilen maar daar blijkt het niet helemaal pluis te zijn. Het groentje onder de soldaten, Michel, ziet vreemde schaduwachtige wezens Djinns) die niet veel goeds in petto hebben. Ze lijken erg geïnteresseerd in het koffertje waarvan de soldaten nog steeds niet weten wat er nou precies in zit.

Djinns (Engelse titel ‘Stranded’) is een Franse film uit 2010 geregisseerd door het koppel Hugues en Sandra Martin. Het is een realistische oorlogsfilm met een snufje horror. In het begin zie je de soldaten op hun missie in de woestijn en later doemen de schaduw wezens op. Dat klinkt een beetje nep maar de special effects zijn heel subtiel waardoor het redelijk ‘echt’ over komt. Daarnaast misstaan de wezens niet in de woestijn, waar men al snel kan gaan hallucineren door uitdroging. Ideale omstandigheden voor een Djinn om de geest van een mens te manipuleren en men tegen elkaar op te zetten.

Toch begint Djinns na 40 minuten een beetje in te zakken. De aanloopt naar spannende momenten duurt te lang, er wordt te veel gepraat en het ontbreekt er aan echte actie. Het verhaal heeft potentie maar de makers hebben hier te weinig gebruik van gemaakt, ze hadden er veel meer uit kunnen halen.

Toch blijf je kijken omdat je heel graag wilt weten wat er nou toch in dat koffertje zit. Daarnaast valt er niets te klagen over de acteerprestaties van o.a. Gregoire Leprince -Rinquet (Michel) en Saïd Taghmaoui (Aroui), die de leider van de Argentijnse opstandelingen speelt. Ook de omgeving (Marokko) is goed gekozen. Het dorpje waar ze aankomen heeft een duister sfeertje met genoeg steegjes en schaduwhoeken waar wel eens een Djinn verstopt zou kunnen zitten.

Het einde is verrassend, wanneer je er eindelijk achter komt wat in het koffertje zit en dan opeens het verhaal begrijpt. Waarom de Djinns het vliegtuig hebben laten neerstorten en het koffertje zo graag van de fransen hebben willen onderscheppen.

Djinns is best een aardige film, mits je een beetje geduld hebt en vooral geïnteresseerd bent in het verhaal. Ben je op zoek naar een écht spannende film en hou je niet zo van langdradige uitwerkingen? Dan kun je Djinns beter links laten liggen.

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie