Het einde is nabij! Don’t Look Up! Recensie:

Het einde is nabij! Wat is een betere film om 2021 mee af te sluiten dan Don’t Look Up? Op deze laatste dag van het jaar op een satirische manier naar het einde van de mensheid kijken.

Als een wetenschapper een nieuwe komeet ontdekt is het hele onderzoekscentrum in rep en roer van enthousiasme, zoiets maak je niet dagelijks mee. Maar als er die avond uit de berekeningen blijkt dat de komeet recht op de aarde af komt, breekt de paniek uit. Binnen de kortste keren vliegen de wetenschappers naar het Witte Huis om de president te informeren. Helaas heeft die nu net even wat belangrijkers te doen, de peilingen van de midterm verkiezingen vallen tegen…

DON’T LOOK UP | Officiële trailer | Netflix

Don’t Look Up is een komische rampenfilm waarin de grootste horror niet de komeet is, maar een vervelende spiegel van de huidige liberaal democratische westerse samenleving. Ja, het is heel Amerikaans, maar ook in Europa en zelfs Nederland zijn er voorbeelden te vinden die overeenkomsten vertonen met de film. Lees bijvoorbeeld dit stuk uit The Guardian.

Aan de ene kant reageert de mens als een hertje dat de koplampen van een aanrijdende vrachtwagen kijkt en niet weet wat het moet doen, en aan de andere kant als de jager die met een plan komt om dit hert te helpen.

Het doet mij ook direct denken aan het beeld ‘electoral campaign’ van Isac Cordal in Berlijn, waar politici aan het debateren zijn over de klimaatverandering terwijl ze bijna verdrinken. Ook in deze film wordt er tot het laatste moment bekeken hoe de keuzes invloed hebben op de politieke peilingen en hoe dit invloed heeft op vermogende donateurs.

De film roept verschillende emoties op, een combinatie van woede en teleurstelling, terwijl het nergens belerend is. Ik moest wennen aan de rol van Leonardo DiCaprio, maar eigenlijk is de manier waarop hij de wetenschapper die onder invloed van grote populariteit zijn standpunten moeilijk weet vast te houden. Ook de rest van de cast speelt voortreffelijk, al moet je van de stijl van Jonah Hill houden.

Ja, het is horror omdat het een rampenfilm is. Maar het is vooral horror omdat het een film over mensen is. En het is een goede, vermakelijke film. Geen redenen om hem dus niet te kijken.

Sterren: 4 / 5

Het lijkt er overigens op dat de NASA door de film is geïnspireerd.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Het einde is nabij! Don’t Look Up! Recensie:”

 1. Ik vond dit een prima film. De laatste die ik voor de huidige lockdown in de bios heb gezien. De film zit natuurlijk vol met metaforen. De komeet moet denk ik de klimaatcrisis voorstellen. En natuurlijk politici die meer bezig zijn met zichzelf dan met de mensen die ze horen te vertegenwoordigen. Daar kennen we IRL voorbeelden genoeg van.
  Bij de rol van Leonardo moest ik eigenlijk gelijk denken aan onze eigen Diederik Gommers, die begon als IC deskundige en wetenschapper in de corona crisis, maar nu niet meer van de buis en talkshow tafels te slaan is en inmiddels overal een mening over heeft.
  Enfin, zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer metaforen en parallellen te vinden in deze film.

  Ik heb me er prima mee vermaakt. Prima acteerwerk, en goede productiewaarde. Ik ben blij dat ik hem op groot scherm kon zien.

  Beantwoorden
  • Hij draaide in een filmhuis in het oosten van het land, niet in een grote bios.
   Was vlak voordat alles weer dicht moest. Geen idee of hij nog draait of gaat draaien als de bioscopen weer open mogen. Het was volgens mij maar een klein bioscoop release.

   Beantwoorden

Plaats een reactie