Recensie: Door de Zombiespiegel [The Rabbit Chronicles 2] (Gena Showalter)

zombiespiegelWat hebben zombies en Alice in Wonderland met elkaar te maken? Op het eerste niets, zou je denken. Maar na titels als ‘Pride, Prejudice & Zombies’ (draait nu ook in de bioscoop, Red.) en ‘Sense, sensibility & seamonsters’ kan waarschijnlijk een ‘vermonstering’ van Lewis Carroll niet achterblijven. Auteur Gena Showalter (‘Lords of the underworld’) besloot daarom de reeks ‘The Rabbit Chronicles’ te creëren met een knipoog naar de beroemde boeken van Carroll…

Alice dacht dat ze alles al had meegemaakt, maar helaas… het kan nog erger. Na de laatste zombie-aanval gebeuren er vreemde dingen met haar. Spiegels komen tot leven, ze hoort stemmen die anderen niet schijnen te horen, en ze heeft soms de afschuwelijke neiging om iemand aan te vallen. Wat is er toch met haar aan de hand? Cole, haar vriendje, doet ook al zo raar. Eerst ontwijkt hij haar de hele tijd, en dan maakt hij het volkomen onverwacht uit. En dat is nog niet alles. Het lijkt wel alsof hij iets voor haar verborgen houdt. Maar Alice wordt pas echt bang als ze in de spiegel kijkt…

Verwacht geen herschrijvingen van de werken van Lee Carroll, want ‘The Rabbit Chronicles’ hebben maar zijdelings te maken met de originele werken. De reeks staat op zichzelf, maar biedt wel vele verwijzingen naar ‘Alice in Wonderland’. Zo biedt het nieuwe deel, getiteld ‘Door de zombiespiegel’ een aantal aspecten, die terug te leiden zijn naar ‘Achter de spiegel’. Denk hierbij aan de titels van de hoofdstukken en een belangrijke rol, dat in het boek weggelegd is voor de spiegel.

Het vervolgdeel is een logisch vervolg op ‘Alice in Zombieland’ en niet afzonderlijk leesbaar. Ook de omslag van het boek, is net als het voorgaande deel, prachtig en duister. Hoofdpersoon Alice heeft inmiddels haar plekje verworven in het zombieleger. Door haar bijzondere talent maakt ze een belangrijk deel uit van deze vriendengroep. Totdat ze gebeten wordt door een zombie en het tegengif wat ze toegediend krijgt, niet meer het gewenste effect heeft. Er lijken op dat moment twee personen in haar te bestaan, haar normale zelf, en een soort zombie-Alice.

zombiespiegel3De veranderingen die dit in Alice teweegbrengt, zijn mooi weergegeven door Showalter. Alice ziet zichzelf in de spiegel langzaam veranderen in een rottend lijk. Ook emotioneel verandert er veel binnenin Alice. Ze krijgt last van onverklaarbare woedeaanvallen en de neiging om in andere mensen te bijten. Het gevecht van Alice tegen de zombie in haar, die alsmaar sterker wordt, is schrijnend en zorgt voor veel spanning in het verhaal. Je hebt als lezer constant het gevoel, dat het eens een keer mis moet gaan. Er speelt daarbij ook veel op de achtergrond, wat zijdelinks te maken heeft met de toestand waar Alice in verkeert. Dit maakt het boek gelaagd en opent perspectieven voor een vervolgdeel.

De verschillende personages zijn interessant en hebben ieder hun bijzondere verhaal. Dit wordt in dit deel verder uitgediept. We komen bijvoorbeeld meer te weten over Cole en waarom hij op juist die manier reageert. Ook leren we meer over de vriendinnen van Alice, waarvan één tot een wel heel schrokkende ontdekking komt. Ten slotte legt het verhaal de nadruk op dat alles niet altijd is zoals het lijkt. Dit maakt dat de verhaallijn onverwacht en verrassend blijft.

zombiespiegel2Concluderend is ‘Door de Zombiespiegel’ een interessant en duister vervolg op ‘Alice in Zombieland’. Het verhaal bevat een flinke dosis horror naast goed uitgediepte en interessante hoofdpersonen. Voor liefhebbers van boeken van Kelley Armstrong, Laurell K. Hamilton en Kim Harrison.

‘Door de Zombiespiegel’ is geschreven door Gena Showalter en het tweede deel in ‘the Rabbit Chronicles’. Het boek is evenals zijn voorganger gepubliceerd door Harlequin/HarperCollins uitgevers. Verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel, ook als e-book, te koop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie