Recensie: Duisternis – Kortsmit & Lotz

Een klein jongetje in een duister bos. De zon probeert zijn weg te vinden door het dikke bladerdek, maar slaagt hier maar ten dele in. Dit is de voorkant van het boek ‘Duisternis’, het nieuwe boek van de schrijvers Kortsmit en Lotz. Een afbeelding, die op het eerste gezicht niet direct een verband lijkt te hebben met de inhoud van het , boek. Maar schijn bedriegt, want wanneer je het boek dichtslaat, begrijp je ook de sinistere uitstraling van de kaft…..

BoekcoverHet verhaal in het kort:

‘Als de dertigjarige Laura na een heftige onenightstand wakker wordt, treft ze haar minnaar Alex dood aan. In paniek wist ze haar sporen, grist haar spullen bijeen en gaat naar huis. Maar de volgende ochtend vindt haar man het dode lichaam van Alex in hun voortuin. Wie heeft hem daar neergelegd? Laura’s leven wordt een kluwen van leugens.’

In het boek krijgen we niet alleen te maken met het verhaal van Laura, maar ook die van Bettie en een personage, dat de jongen wordt genoemd. Allemaal interessante personages, die de lezer weten te boeien vanaf de kennismaking. In het begin van het boek lijken deze personages weinig tot niets met elkaar te maken te hebben, behalve dat ze allemaal te maken krijgen met akelige gebeurtenissen, die hun leven beïnvloeden. Dit maakt, dat je jezelf tot op het einde van het boek afvraagt, hoe het nou precies zit met deze personen. Maar ook hier is niets wat het lijkt en op het eind hebben al deze personages op een één of andere manier met elkaar te maken.

Zoals de tekst op de voorkant van het boek al verklapt, valt het verhaal meer onder thriller dan horror. Bovennatuurlijke monsters als zombies, vampiers en geesten zul je er ook niet in terugvinden. Dat neemt niet weg, dat het boek wel horrorelementen bevat, in de vorm van misschien wel onze ergste vijand ooit: de mens. Wat mensen elkaar aan kunnen doen, is afschuwelijk en ook dit boek geeft hier duidelijke voorbeelden van. Deze scènes worden dermate levensecht en gedetailleerd beschreven, dat je als lezer het gevoel hebt, dat je het zelf meemaakt. Hoe ver kan iemand gaan? En hoe gestoord kan een persoon zijn? En bepaalde misverstanden kan een persoon aanzetten tot afschuwelijke daden….En dit laatste zul je vooral begrijpen, wanneer je het boek gaat lezen.

De schrijfstijl is vlot en filmisch en het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken. Dit maakt dat het boek snel wegleest en dus ook heerlijk is voor een dagje strand. Wat wel soms een beetje verwarring schept is de wisseling tussen de diverse personages. De personage van de jongen, bijvoorbeeld, wordt plotseling geïntroduceerd. Als lezer denk je dan, waar komt hij opeens vandaan en wat heeft hij met het verhaal te maken? Wel moet hierbij opgemerkt worden, dat dit weinig effect heeft op de spanning, die opgebouwd wordt, naarmate je verder komt in het verhaal. Dit zorgt ervoor dat je door blijft lezen. Je wilt weten hoe het af gaat lopen met Laura en hoe het zit met de andere personen, die een rol spelen in het boek.

Daarbij hadden sommige personages wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Als lezer wil je bijvoorbeeld weten, wat er tussentijds met Betty is gebeurd, maar daar geeft het boek niet direct antwoord op.

Al met al is het bovenstaande boek ontspannend en tegelijkertijd ook spannend leesmateriaal voor de warme zomerdagen. Bijvoorbeeld om mee te nemen naar het strand, al bestaat dan de kans dat je het water niet inkomt. Verwacht geen complexe verhalen, maar een spannend verhaal, dat de grens tussen thriller en horror een stukje verder verkend.

 

Beoordeling: 3 ½ sterren

Kortsmit en Lotz zijn een schrijversduo, die al diverse toneelstukken en  boeken op hun naam hebben staan. Simone Kortstmit is journalist en kinderboekschrijfster, en Emile Lotz scenarist en toneelschrijver. Het boek ‘Duisternis’ is hun derde thriller en verschenen bij Uitgeverij Mistral. Het boek is te verkrijgen in de betere boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Duisternis – Kortsmit & Lotz”

  1. Ik sla net toevallig ook het boek Duisternis dicht. Ik vond het een heerlijk leesbaar en spannend boek. De wisseling tussen de hoofdpersonen vond ik juist een extra dimensie geven en niet verwarrend. Het maakte dat ik wilde blijven doorlezen en het boek nauwelijks kon wegleggen. Ik heb mij tijdens het lezen boos en geirriteerd en dat was door de goed beschreven verhalen in de pleeggezinnen. Ook ik werk in de jeugdhulpverlening. Goed geschreven! Ook ik had had meer over Bettie zelf willen lezen. Ook al kon ik nu invullen. Ben benieuwd naar hun volgende boek, want per boek worden de verhalen spannender.

    Beantwoorden

Plaats een reactie