Vlaamse found footage – Recensie: Duyster

Nora, Bas en Milan maken voor school een documentaire over Johannes Duyster, de 17e eeuwse stadsbeul van Antwerpen. De beul was meedogenloos… tot zijn eigen dochter werd beschuldigd van hekserij en naar zijn martelkamer moest. Dit verhaal fascineert de drie studenten. Hoe dieper de jongeren in het verhaal duiken hoe vreemder de situatie om hen heen wordt.

Duyster is geregisseerd door Jordi Ostir en Thomas Vanbrabant. De hoofdrollen zijn voor Maïmouna Badjie, Charles De Meester en Tristan Feyten.

De film heeft op diverse filmfestivals prijzen gewonnen en is bedolven onder positieve kritiek. Het is de eerste Vlaamse found footage film en het speelfilm debuut voor de jonge regisseurs. En wát voor een.

Antwerpen

Duyster is gemaakt door middel van crowdfunding en onder andere subsidies van de stad Antwerpen. Hier ligt ook de kracht van de film. Daar het budget vrij beperkt is moet men creatief zijn met keuzes en dat heeft uitstekend uitgepakt. De stad Antwerpen speelt een grote rol in de film en voelt bijna als een personage op zich. We komen in de zoektocht langs diverse plekken van de stad en zo voelt het als een liefdesbrief naar de stad Antwerpen.

Found footage

Er is ten alle tijden een spanning in de lucht voelbaar waardoor je als kijker uiterst geboeid blijft luisteren en kijken naar de verhalen over de stadsbeul. Ik ben niet altijd een even groot fan van het found footage genre maar naast dat het budget technisch verstandig is, zorgt het absoluut voor de nodige sfeer.
Er zijn een aantal effectieve jump scares maar het spannendst zijn de momenten met snelle en toch subtiele camera shots die iets laten zien of dat juist aan de verbeelding overlaten. Het goed uitgewerkte verhaal komt samen in een mooie climax die doet verbazen.

Found footage is niet voor iedereen maar ik denk dat dit één van de beste films in het genre is die ik heb gezien. Zeker een aanrader en ik ben uiterst benieuwd naar de toekomst van de jonge mensen die de film hebben gemaakt.

Sterren: 4.0 / 5

Duyster is nu te koop op blu ray/dvd en te huur via Proximus VOD. Wat vonden jullie ervan?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Vlaamse found footage – Recensie: Duyster”

 1. Het zijn goede weken voor de Nederlandstalige genrefilm! De Openbaring, Moloch en nu Duyster. Wat een fijne trailer! Die maakt zeker nieuwsgierig. Ik zie dat hij op Bol te koop is. Hebben jullie een affiliatie link? Dan worden jullie er ook nog een heel klein beetje beter van 😉

  Beantwoorden
  • Natuurlijk:

   Beantwoorden
   • Vandaag heb ik de BluRay ontvangen en vanavond natuurlijk gelijk gekeken.
    Ik kreeg aardige Blair Witch vibes 🙂 En vond het zeker geen slechte film. Ik heb hem zonder pauze gekeken en dat zegt wel wat. Wel vond ik de aanloop wat lang voor de uiteindelijk climax.

    Ik had nog wel wat vragen. Zoals hoe en waar is deze footage uiteindelijk gevonden? Als ik het laatste shot zie, dan kan ik dat niet echt verklaren. En wat is er precies met Milan gebeurd? Dat kon ik niet goed zien.

    Het geluid was bij vlagen wat onduidelijk, ik was hier en daar wel blij met de NL ondertitels die te kiezen zijn.
    Ik heb wat brute muziek opties gehoord om te luisteren. Op de aftiteling staan de bands netjes genoemd en een paar ga ik zeker checken. Zoals de makers van het thema nummer, de band “Your Heighness”.

    Het stampen van Duyster vond ik persoonlijk wat overdreven en is ook niet 100% consistent doorgevoerd.
    De acteerprestaties zijn over het algemeen heel redelijk te noemen.
    De make-up en andere effecten zijn low budget, maar door de manier van filmen overtuigen ze wel.

    Op de BluRay staan ook een hele aardige achter de schermen video van bijna 20 minuten, die wel wat abrupt stopt. Zo zie je ook ineens de mondmaskers verschijnen bij de crew als ze tijdens Covid doorfilmen.
    De tweede extra is een verlengde clip van “Deathsman” van Your Heighness. En niet zo maar een clip, maar een verkorte versie van de film met ook prima productie waarde waaronder gave make-up effecten.

    Al met al een hele goede eerste Belgische found footage film.

    Ik hoop eind deze week weer naar de bioscoop te mogen (kk Covid!) en dan ga ik zeker Moloch checken. Door mijn gedwongen thuisblijven heb ik De Openbaring helaas gemist, maar die zie ik dan binnenkort ook wel op DVD of BR.

    Beantwoorden
 2. Ook gekeken.
  Vooral de eerste 20 minuten voelde wat rommelig, geluid en acteerwerk. Maar daarna herpakt het zichzelf en wordt het echt een toffe film die zeker tot het eind spannend is!

  Beantwoorden
 3. Fantastische film! Geen shaky beeld zoals in zoveel andere found footage films. Prima gefilmd en super geacteerd. Spannend verhaal ook over een legende van een oude stadsbeul. En het einde… Wauw! AANRADER!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie