Recensie: Een Sixpack Vreemde Verhalen (Michael Faun)

Halverwege maart kwam het e-book ‘Sixpack Vreemde Verhalen’ (oorspronkelijke titel ‘Six Pack O’Strange Tales’) uit in Nederland, geschreven door de Zweedse Michael Faun is deze verhalenbundel met recht vreemd te noemen. Een korte indruk van deze verhalenbundel:

Babbitts Boerderij
Een oude boerenkinkel koopt een boerderij om maïs te gaan telen, maar waarom smaakt het gewas zo luguber?

De Vreemde Zaak van Frankie Vierpoot
In Katropolis is de neef van de Baas krankzinnig geworden. Elke klauw wijst in de richting van een oude fabriek, die een goed bewaard geheim met zich meedraagt, klaar om de corrupte stad te vernietigen en alle inwoners gek te maken.

De Collectie van de Koning
Een stripper met het lichaam van een godin en het gezicht van een Gremlin ontmoet een vreemde man die haar de reis van haar leven aanbiedt.

Het Goud van Holder Mollengraf
Een vervloekt kerkhof! Een mollenplaag! Een volhardende kerkhofopzichter stoot op iets waar hij al sinds WOII naar zocht. Kan zijn pacemaker de verrassing aan die hem te wachten staat?

De Spinnenklomp
In een oorlog waar gigantische gordeldieren gebruikt worden als oorlogstanks, staan twee legers op de drempel van de laatste strijd om de macht. Ondertussen overtreden twee herrieschoppers in hun zoektocht naar vreemde schatten de toegang tot een privémijn—zich onbewust dat hun buit hun toekomst drastisch zal veranderen. Een nieuwe bedreiging ontwaakt.

De Deconstructie van Dromenvanger Henry
Een reizende straatmuzikant, geprezen om de dromerigheid van zijn meeslepende nummers, vlucht in het midden van de nacht uit zijn motelkamer na een hevige ruzie met de vadsige klerk. Zwervend over de verlaten straten en door de haven, eindigt hij in een verlaten boothuis waar hij zijn onderbroken slaap   wil verderzetten. Maar is het boothuis echt verlaten? Aan de deur klinkt   namelijk een verontrustend gekraak…’

Je kunt schrijver Michael Faun nooit verwijten, dat hij bang is om nieuwe werelden te verkennen. In de zes verhalen, die het boekje telt, komen namelijk diverse wezens en werelden voorbij. Denk hierbij aan katten, wortels op pootjes, furry’s en Gremlins. En natuurlijk mag hierbij de verdorven uitgave van de   mens niet ontbreken. Je moet dan ook naast horror ook niet vies zijn van een   portie bizarre fantasy. Het boekje bestaat uit zes verhalen en een   bonusverhaal van verschillende lengte, gemiddeld negen bladzijden per verhaal.

Alhoewel elk verhaal   op zijn eigen manier vermakelijk is, is niet ieder verhaal even sterk. Bij de kortere schuilt het gevaar dat je als lezer achterblijft met het gevoel dat het verhaal nog niet helemaal af is. Net alsof er met een bijl door het verhaal is gehakt, om het maar te laten eindigen op bijvoorbeeld zeven bladzijden. Dit is jammer, want de desbetreffende verhalen zitten vol veelbelovende elementen, die beter tot zijn recht waren gekomen, als de  verhalen wat langer waren geweest. Voorbeelden hiervan zijn ‘Babbits Boerderij’ en ‘De Collectie van de Koning’. De   verhalen zijn het beste te omschrijven als een beschrijving van een scene en niet perse als verhaal met een begin, middenstuk en slot.

Er zijn ook een aantal   verhalen, die duidelijk opvallen, zoals ‘De Vreemde Zaak van Frankie Vierpoot’. In Katropolis, de kattenwereld lijkt   er iets vreemds aan de hand te zijn, dat de katten tot waanzin drijft. Maar wat is dit geheim. Het verhaal beschrijft deze zoektocht op mooie wijze en hierbij worden diverse zegswijzen vertaalt naar de kattenwereld. Dit is erg mooi gedaan en de ontknoping is best luguber. Ook het verhaal ‘De Deconstructie van Dromenvanger Henry’ is interessant wegens de wortel, die erin voorkomt. En ja, dan bedoelen we inderdaad die oranje groente. Wortels kunnen best eng zijn, blijkt uit dit verhaal.

Wel is duidelijk dat de vertaler geen professionele vertaler is. Er staan namelijk hier en daar in het verhaal wat spelfouten. Daarnaast zijn er vele zinsconstructies, die niet helemaal kloppen bijvoorbeeld woorden die in een vreemde volgorde staan. Deze laatste twee aspecten kunnen het vervolg zijn van het feit, dat het een Belgische vertaler betreft, die bepaalde zinsconstructies misschien op een net wat andere manier gebruikt dan in de Nederlandse taal gebruikelijk is. In ieder geval zullen lezers van Nederlandse afkomst zich nog weleens storen aan het taalgebruik. Dat is jammer want het kan namelijk het echt genieten van de verhalen in de weg staan.

Ten slotte bevat het boek diverse illustraties, getekend door Frida Isotalo. Deze illustraties zijn gedetailleerd en zijn een mooie toevoeging aan elk van de verhalen.

Concluderend gezegd is   het boekje ‘Een Sixpack Vreemde   Verhalen’ een mooi geïllustreerd boekje met verhalen van wisselende   kwaliteit en een grote diversiteit aan onderwerpen. Gezien de lengte van de  verhalen, is het zeer geschikt als verhaaltje voor het slapen gaan.

‘Een Sixpack Vreemde Verhalen’ is de tweede verhalenbundel van Michael Faun, die vooral gespecialiseerd is in het schrijven van horror en pulpfictie. De bundel is gepubliceerd door de Zweedse uitgeverij Sigill Förlag en te koop via Amazon. Bekijk de website van Michael Faun voor meer informatie.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie