Recensie: Eerste leven (Gena Showalter)

Doodgaan is nog maar het begin… De verpakking waar het nieuwste boek van Gena Showalter in komt, lichtblauw met een adembenemende zandloper op de voorkant, ziet er zo lieflijk uit. Maar schijn bedriegt! Eerste leven is een achtbaan van duistere werelden, een beangstigende psychiatrische inrichting, monsters en een gevecht op leven en dood. Het beste te omschrijven als een wolf in schaapskleren…

‘Iedereen moet kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika of Myriad? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood… Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke – en onmogelijke – manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nóg iemand in de strijd, iemand met heel wat minder goede bedoelingen…’

Showalter schept met Eerste leven een prachtige, unieke maar ook beangstigende postapocalyptische fantasywereld. Wanneer je sterft, kun je terechtkomen in twee verschillende werelden, Troika of Myriad. In welke van de twee je uiteindelijk belandt, licht aan de keuze die je maakt, wanneer je nog in leven bent. Wanneer je deze keuze weigert te maken, ben je ‘ongebonden’ en kom je in een soort tussenwereld terecht. Dat het in deze wereld niet pluis is, ervaart de hoofdpersoon al, wanneer ze voor de eerste keer bijna sterft. Angstaanjagende vogelmonsters, dodelijke mieren en ander gespuis. Daarbij is nog maar de vraag of de keuze voor één van de bovengenoemde werelden, wel de juiste is. Hoofdpersoon Tenley blijkt een nogal belangrijke rol te kunnen spelen in de beide werelden. Daardoor wordt ze opgesloten in een psychiatrische inrichting en tot (zowat) de dood toe achtervolgt om haar maar te dwingen een keuze te maken.

Tenley is nogal een fel persoon die zich niet in een hoek laat drukken en dit zorgt bij de lezers voor gevoelens van sympathie en een glimlach op het gezicht. Ook de andere personages gaan meer en meer leven, wanneer je ze beter leert kennen. Showalter leert ons hier dat niet iedereen die op het eerste gezicht slecht lijkt, dit ook daadwerkelijk is. Dit geldt helaas ook andersom. Daarbij komen we ook te weten, dat je (directe) familie gruwelijke dingen kunnen doen om maar hun zin door te kunnen drijven. Dit levert best beangstigende situaties op en het gevoel dat je niemand kunt vertrouwen. De werelden, fantastische elementen, zoals menselijke hulzen en een bijzonder kinderliedje voegen net wat extra’s en origineels aan de diverse personages. Wel moet hier een kanttekening bij geplaatst worden. Wel moet hier de kanttekening bij geplaatst worden, dat Showalter haar mannelijke personages nogal eens als hele knappe figuren neerzet. Dit kan hier en daar wat ongeloofwaardig overkomen.

Eerste leven is een diverse combinatie van verschillende genres. Denk hierbij aan horror, thriller, fantasy, post-apocalyptisch, romantiek en zelfs filosofie. De verschillende werelden worden namelijk op zo’n manier beschreven, dat je zelf ook aan het denken wordt gezet. Wij weten immers ook niet, wat ons na onze dood te wachten staat. Wat zouden wij doen, als wij in Tenley’s schoenen zouden staan? Eerste leven brengt Tenley op verschillende plekken en geeft hierbij uitgebreid details, waardoor de lezer zich de omgeving goed kunnen voorstellen. De spanning is hierbij goed opgebouwd. Het verhaal zit namelijk boordevol onverwachte wendingen, zodat er op geen enkel moment te voorspellen is hoe het afloopt. De afwisseling tussen scènes uit het eerste leven en de tussenwereld dragen hieraan bij.

Concluderend is Eerste leven een veelbelovend eerste deel uit een serie voor liefhebbers van een combinatie van horror met fantastische en filosofische elementen. De spanning is goed opgebouwd en de personages intrigeren. Liefhebbers van het eerdere werk van Showalter wordt zeker aangeraden om dit boek op te pakken.

Eerste Leven is het eerste deel uit een nieuwste serie van Gena Showalter. Het boek is in het Nederlands gepubliceerd door HarperCollins Holland. Dit weekend (22 en 23 april 2017) zal de auteur Nederland bezoeken in verband met het Yalfest.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie