Recensie: Endgame – De Opdracht (James Frey & Nils Johnson-Shelton)

‘What is the meaning of life? Whatever you wanted to be.’ James Frey en Nils Johnson-Shelton creeerden met ‘Endgame’ wel een heel bijzonder boek. Het boek is namelijk een levensechte puzzel die de lezers zelf in het dagelijks leven kunnen spelen. De prijs? Heel veel geld. De deadline? 7 oktober 2016…

endgame‘aarde.nu. vandaag. morgen. endgame is echt. endgame is begonnen. de toekomst ligt open. het komt zoals het komt. 12 Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong. De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen. Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden. Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit. Ze zijn niet bovennatuurlijk. Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen. Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal. Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen. Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren. lees het boek. ontdek de aanwijzingen. los het raadsel op. slechts één kan winnen. endgame is echt. endgame is begonnen.’

Alhoewel het boek omschreven wordt als een kinderboek, is het verhaal wel duidelijk voor een ouder publiek bestemd. Het verhaal beschrijft twaalf personages van onder de twintig, die elk afstammen van een bijzondere bloedlijn. Bij een soort meteoorinslag worden zij uitverkoren om tegen elkaar een spel te spelen tot de dood erop volgt. Het is de bedoeling dat zij bepaalde sleutels bemachtigen. Degene die alle sleutels vindt, is de winnaar.

endgameinsideDe auteurs doen hun best om alle personages aan bod te laten komen. Dit heeft als gevolg dat elk hoofdstuk een ander personages of zelfs meerder tegelijk aan het woord laat. Het boek wordt hierdoor helaas niet overzichtelijker van . Je weet dan niet meer zo goed wie welke personage precies was. Wat het verhaal wel heel interessant maakt is dat de verschillende personages uit de gehele wereld komen, waardoor je een mooie mengeling krijgt van verschillende culturen en denkwijzen. De personen bezitten elk hun eigen bijzondere aspecten (zoals iemand die niet praat) en hebben een harde weg moeten volgen om in Endgame mee te kunnen doen.

Het boek is een duidelijke combinatie van verschillende elementen: horror, thriller, drama, historie en diverse culturele elementen. Er wordt een spel omschreven, waarbij één van de twaalf moet winnen en hierdoor zijn of haar bloedlijn zal redden. De rest van de mensheid wordt vernietigd. Dit gegeven geeft het verhaal een post-apocalyptisch tintje. Knap aan het boek is, dat de auteurs verwijzen naar diverse bijzondere plekken op de wereld. Denk hierbij aan de piramides van Gizeh en de Nazcalijnen in Peru. Dit zorgt ervoor dat het boek leest als een realistisch verhaal, dat zo maar echt aan het gebeuren is. Dit idee wordt nog versterkt door het feit dat geen enkel personage in het bezit is van bovennatuurlijke krachten, anders dan wat ze met intensieve training verworven hebben.

Het horrorelement is vooral terug te vinden in het post-apocalyptisch aspect van het verhaal en de concurrentiestrijd tussen de verschillende deelnemers. Een aantal personages draaien er hun hand niet voor om om een medemens te martelen of zelfs te vermoorden om hun doel te bereiken.

Endgame is een hype, vooral omdat het spel ook in de ‘echte wereld’ te spelen is met behulp van afbeeldingen in het boek, internet en diverse fora. Het boek is een interessante mix van horror, thriller, fantasie, drama met historische en culturele elementen. Alleen schuilt het gevaar dat de auteurs door de verschillende personages en de veelheid aan informatie iets te ambitieus worden, waardoor het verhaal soms minder goed te volgen is. Toch is Endgame een interessant eerste deel, wat een breed lezerspubliek zal aantrekken.

Beoordeling: 3 ¾ sterren

‘Endgame: De Opdracht’ is geschreven door James Frey en Nils Johnson-Shelton en een publicatie van Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie