Recensie: Evil Dead (Fede Alvarez, 2013)

Na een mislukte afkickpoging wil Mia nog eenmaal proberen of ze van de cocaïne af kan komen. Ze vertrekt met haar broer David en vrienden Eric, Olivia en Nathalie naar hun vakantiehuisje  ergens in het bos. Ze zijn er al jaren niet meer geweest en wanneer ze aankomen blijkt dat het huisje gekraakt is. In de kelder vinden ze allemaal dode, opgehangen katten en een mysterieus boek. Eric kan het niet laten om het boek open te maken en de vreemde spreuken op te lezen die erin staan, ondanks waarschuwingen om dit niet te doen. Al snel krijgt Eric spijt van zijn beslissing wanneer blijkt dat hij een demon heeft losgelaten die zich in Mia heeft genesteld. En dan beginnen de problemen pas echt want de demon is niet van plan om het gezelschap levend te laten vertrekken.

evil_dead_02037558_ps_2_s-lowEvil Dead is een remake van de gelijknamige versie uit 1981. Helaas kan ik deze nieuwe versie niet vergelijken met de bestaande, aangezien ik die nog nooit gezien heb (ik weet het, shame on me). Ik kan dus alleen een review geven over de nieuwe versie, en die is goed.

Evil Dead is een echte horrorfilm en dus: spannend, goor en bloederig. Heel erg bloederig. De film neemt een rustig aanloopje maar als de demon eindelijk in beeld komt gaat het goed los. Lichaamsdelen worden afgezaagd, hoofden tot pulp geslagen, iets met een spijkerpistool en een naald en dan hebben we nog het gedeelte waarin Mia wordt bezeten door de Demon, wat een beetje doet denken aan de lipstick scene uit Night of the Demons.

De make-up/ special effects afdeling heeft zijn job goed gedaan. Het ziet er allemaal heel overtuigend uit. Dat deze film vies, goor en afschuwwekkend is blijkt wel uit de geluiden die geproduceerd worden door het bioscooppubliek. Dat varieert van ‘ieuw’ tot ‘ugh’ en ‘baaaaaah’. Bij scenes waar de demon zich weer eens verstopt heeft zit een groot deel met de hand voor de ogen te kijken. Je weet namelijk wel wat er komen gaat (een schrikmoment) maar je weet niet wanneer. Je zit te gruwelen in je stoel.

Evil DeadDe visuele effecten zijn dus een dikke plus. Maar de film was niet zo goed uit de verf gekomen als de acteerprestaties niet zo goed waren. Het redelijk onbekende groepje acteurs weet de spanning goed over te brengen.  Shiloh Fernandez (David) is zo’n beetje de bekendste van het stel en ken je wellicht wel uit de horrorfilm Dead Girl. Maar de hoofdrol is voor Jane Levy die de bezeten Mia mag spelen. Dat doet ze behoorlijk goed, vooral de transformatie naar demon is knap.

Als er dan toch een minpunt moet zijn dan is het dat deze film toch wel een beetje doet denken aan andere horrorfilms. Het huisje in het bos, de kettingzaag, de demon, de Night of the Demons scene. Of moet ik juist zeggen dat deze films zijn afgekeken van The Evil Dead versie uit 1981?

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In ieder geval, eigenlijk maakt dat ook helemaal niet zoveel uit. Evil Dead is gewoon een lekkere horrorfilm met veel actie en spanning. En dat het verhaal niet helemaal origineel is, dat moet je dan maar even aan je voorbij laten gaan. Evil Dead draait nu in de bioscoop.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

22 gedachten over “Recensie: Evil Dead (Fede Alvarez, 2013)”

 1. Het is een Re-make..dus t verhaal is zowiezo niet origineel 😛

  Vind t overigens echt een geweldige film.. de gore is heerlijk! T mist wel een beetje de humor van t origineel.. maar goed.. t origineel kan je nooit overtreffen..

  dit is echt 1 van de betere re-makes in een hele lange periode aan remake-aids

  Beantwoorden
 2. Ik denk dat het eerder heroine is waar Mila van probeert af te kicken 🙂
  Voor de rest ja, bloederig maar haalt het echt niet bij het orgineel.
  De speciaal effects zijn natuurlijk veel beter dan de orginele versie.
  Voor mij persoonlijk is The evil Dead uit 1981 de meest angst aanjagende film die ik in mijn jeugd heb gezien,en in tegenstelling tot bovenstaande reageerder vond ik de eerste absoluut niet humoristisch buiten de gedateerde effecten, dus kijk zeker ook het orgineel maar snel Hanneke.

  Beantwoorden
 3. Heerlijke film! Deze remake heeft idd niet de humor van het origineel, maar dat is juist positief. Als ze hadden geprobeerd om hetzelfde maffe sfeertje opnieuw neer te zetten, was het ws mislukt (Ash is bv niet te vervangen) en zou iedereen dit een overbodige remake vinden. Wat mij betreft dus een goede keuze om een serieuzere variant van het origineel te maken, met idd prima acteurs en heel veel lekkere (/ranzige) gore 😀

  Beantwoorden
 4. heb ook prima genoten met volle teugen van deze film. Ik ga vanavond weer met mijn broertjes 😀
  Alleen jammer dat er niet iets meer met schrikmomenten is gedaan, danwel met de spanning die daar mee gemoeid is. Dat is in het origineel wel iets meer aanwezig en nu echt totaal niet. Maar dat neemt niet weg dat dit echt een topper is. Horror zonder concessies.. waarom iemand dood maken als je iemand ook eerst kapot kan maken

  Beantwoorden
 5. Haha, de film doet je denken aan andere horrorfilms…? Inderdaad: alles IS juist afgekeken van het origineel uit 1981. Probeer, als je een recensie over een remake schrijft, toch ook het origineel te zien.

  Beantwoorden
 6. Ik heb voor de grap vooraf het origineel (uit 1981) nog eens gekeken en het bljft een klassieker, maar heeft de tand des tijds niet doorstaan. Deze nieuwe film is niet helemaal een remake, maar voor liefhebbers van gore en bloed is dit een must-see. Ik vond hem erg sterk.

  Beantwoorden
  • Trouwens, de eerste Evil Dead is humorloos. Deel 2 heeft wel veel humor, maar is eigenlijk ook geen sequel van deel 1. Ze volgen niet eens echt op elkaar. De effecten in deel 2 zijn veel beter (op de gedatteerde stop-motion na), maar dat mag ook wel met een budget dat 10 keer hoger was dan het origineel. Gelukkig heeft deze remake genoeg eigen identiteit om als aparte film te zien ipv een moderne kopie te zijn van de genreklassieker.

   Beantwoorden
   • Klopt

    Evil Dead 2 is ook eigenlijk een remake van het origineel, omdat Sam Raimi vond dat het eigenlijk beter kon. Evil Dead 2 is dus eigenlijk wat het origineel oorspronkelijk had moeten zijn.
    Dit heeft Sam ooit zelf bevestigd in een interview

    En voor de Evil Dead fans die niet weten dat er ook een derde deel is; dat is er dus wel en heet Army of Darkness, een direct vervolg op Evil Dead 2.
    Ik wist dat ook niet, tot ik hem begin jaren ’90 ergens in de de horrorhoek van de videotheek tegenkwam

    Beantwoorden
 7. Ik vond hem niet spannend of eng en naar mijn mening bevat de film geen enkel schrikmoment, je weet continue wat komen gaan. Maar goed, het is tenslotte een vrije remake. De aanloop is wat te traag voor een Evil Dead film en de acteerprestaties zijn erg matig. Verder heb ik er ontzettend van genoten, goede gore en prima special effects.

  Beantwoorden
 8. “Als er dan toch een minpunt moet zijn dan is het dat deze film toch wel een beetje doet denken aan andere horrorfilms. Het huisje in het bos, de kettingzaag, de demon.”

  Je bedoelt dus dat de Evil Dead remake je doet denken aan de originele Evil Dead? Goh…

  Je noemt net 3 iconische basiselementen uit Evil Dead en zegt dan dat dat een minpunt is.
  Als je een recensie schrijft over een remake, neem dan voortaan eerst de moeite het origineel te bekijken. Je recensie raakt kant nog wal als je de basiselementen die overgenomen zijn uit het origineel afkraakt als zijnde onorigineel

  Beantwoorden
  • @Remko: als je dan toch quote, doe het volledig. Je vergeet namelijk het laatste stukje: “Of moet ik juist zeggen dat deze films zijn afgekeken van The Evil Dead versie uit 1981?”

   Dat de recensent het origineel niet heeft gezien is misschien opvallend, maar ze meldt het netjes en neemt het bestaan van het origineel mee in de waardering. Dus prijs Hanneke Boon voor d’r eerlijkheid en objectiviteit, in plaats haar er op aan te vallen.

   Beantwoorden
 9. Het origineel kijken zou een leuke aanvulling zijn geweest voor deze recensie maar zeker geen must. De film is te losjes gebaseerd op het origineel dat het niet echt een toegevoegde waarde heeft. Ik denk dat Hanneke de film heeft gekeken zoals menig bioscooppubliek de film zou kijken. Het origineel is tenslotte uit 1981 toen menig bioscooppubliek van nu nog in de luiers zat (net als ik).

  Beantwoorden
 10. Zojuist in de bios mogen zien. En ik moet zeggen ik ben absoluut niet teleurgesteld! Sterker nog, ik vind het een van de betere films uit het horror genre van de afgelopen jaren! Wat leuk is aan deze versie is dat het geen kopie is van het origineel, maar dat er een eigen draai aan wordt gegeven, echter met veel ‘knipogen’ en verwijzingen naar de eerste 3 delen van het origineel (wat weer ‘Raimiaans’ is). Dus er zat wat mij betreft wel degelijk humor in. Verder is het een verademing om te zien dat de computeranimaties beperkt zijn en er op de old school manier gewerkt is wat betreft de splatter en gore. Heerlijk! Ik denk dat als Hanneke de originele serie bekijkt, ze nog meer waardering zal hebben voor deze versie. Voor mij nu al dé film van 2013.

  Beantwoorden
 11. Hoi!

  Wij gaan zo naar de evil dead…Spannend , heb er zin in en ben benieuwd aangezien horror films! me vriend en ik zijn 5 jaar bij elkaar vandaag joepie love you 4 ever!

  Beantwoorden
 12. Er is meer bloed dan angst.Maar het einde toen de echte Mia tegen haar demoon moest vechten was het massas spannend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie