Incels in Stockholm: Boekrecensie Femicide van Pascal Engman

Voor De Nachtvlinders mocht ik Femicide reviewen: een Zweedse thriller, geschreven door Pascal Engman en uitgegeven in Nederland via Volt. De incel-cultuur vind ik bloedinteressant, zou hetzelfde gelden voor dit boek met incels als antagonisten? Mijn ongezouten mening over dit boek vind je hier.

Een jonge vrouw wordt dood aangetroffen in haar appartement. Ze is meer dan twintig keer in haar buik gestoken. Als rechercheur Vanessa Frank erachter komt dat de gewelddadige ex van het slachtoffer precies die week is vrijgelaten uit de gevangenis, lijkt het een uitgemaakte zaak. Toch heeft Frank het vermoeden dat er iets anders speelt. Tijdens haar onderzoek stuit ze op de zogeheten incels, een digitaal netwerk van mannen die vrouwen willen straffen. Kunnen zij hierbij betrokken zijn, en zo ja: hoe zijn ze te stoppen?

Femicide is het tweede deel in de Vanessa Frank-reeks van Pascal Engman. Het eerste deel, Vuurland, heb ik niet gelezen – maar dat is geen gemis voor het verhaal van Femicide. Er worden wel wat zaken in aangehaald uit het vorige boek, maar die zijn niet cruciaal voor het plot. Ik zal ook niet meer gaan lezen over de eenzame maar briljante Vanessa Frank. De schrijfstijl van Engman ligt me namelijk niet, hoewel het verhaal bij tijd en wijle erg spannend is.

Die schrijfstijl bestaat uit korte hoofdstukken die regelmatig met een cliffhanger eindigen. Afwisselend wordt ieder hoofdstuk verteld vanuit een ander personage, en dat zijn er best wel wat- rond de 7. Ik vond het storend omdat het leest als een soapopzet en lang niet alle personages interessant waren voor mij. Ik vond de incel in wiens hoofd we kijken veruit het interessantst, maar de kans dat ik een hoofdstuk las met hem was dus ongeveer één op zeven. Dat haalde voor mij de vaart en de wil om ieder hoofdstuk even aandachtig te lezen behoorlijk onderuit. In het laatste deel van het boek komt er meer snelheid in wanneer alle draadjes samenkomen in een gewelddadige ontknoping, en was ik er weer helemaal bij. Maar dat kostte me wel veel pagina’s ploeterwerk.

Ik was heel benieuwd naar Femicide. Ik vind de incel beweging namelijk mateloos intrigerend, en heb bijvoorbeeld tijdens een lange zit bij de kapper eens het hele manifesto van Elliot Rodger (de opper-incel) gelezen. Pascal Engman heeft goed zijn huiswerk gedaan in het beschrijven van de incel gedachtegang, verspreid in het boek zijn citaten van incels te vinden die het grimmige wereldbeeld onderstrepen. Dat maakt het een realistisch verhaal, en voor liefhebbers van Zweedse thrillers / detectives (met een korte aandachtsspanne) is Femicide vast een heel vermakelijk boek. Ik lees liever boeken die niet zwabberend naar de ontknoping toewerken en iets meer van je vragen als lezer.

Sterren: 2.5 / 5

Femicide is onder andere te koop bij Bol.com

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie