Recensie: Free Fall (Malek Akkad, 2014)

Klokkenluiders, verlaten wolkenkrabbers en liften. Deze elementen kunnen op het eerste gezicht leiden tot een spannende horrorthriller. Neem hierbij de regisseur van ‘Halloween’ en de producers van ‘Final Destination’ en de verwachting is dat ‘Free Fall’ een spannende 90 minuten gaat opleveren. Helaas wordt die verwachting niet waar gemaakt.

free fall‘Wanneer een topmanager vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd, rouwen alle collega’s bij Gault Capital om het verlies van hun collega. Maar dan komt Jane Porter (Sarah Butler) erachter dat haar baas, de charismatische miljardair Thaddeus Gault (Malcolm mcDowell), verdacht wordt van grootschalige financiële fraude. De organisatie stuurt vervolgens ‘crisismanager’ Frank (D.B. Sweeney)op haar af om haar het zwijgen op te leggen. Tijdens haar vlucht komt Jane echter vast te zitten in een lift van een leegstaand gebouw. Wat volgt is een kat-en-muis-spel, waarbij Jane moet zien te ontsnappen aan haar belager.’

Liften en verlaten gebouwen, daar kun je als regisseur best een leuke horror over maken. Helaas blijkt dat Akkad met deze film een beetje op veilig speelt. Wat hierbij ook niet meehelpt, is dat je als kijker weinig achtergrondinformatie over de gebeurtenissen en personages krijgt. Je weet bijvoorbeeld dat Porter werkt voor een bedrijf van een miljardair. Maar wat voor werk doet ze precies? En wie is die overleden collega? De personages blijven daardoor vrij vlak. Je weet als kijker weinig over hen en daardoor leef je minder mee met een personage. Dit is ontzettend jammer, want de regisseur had het verhaal van de film al sterker kunnen maken, door meer te vertellen over (het leven van) de verschillende personen.

Sarah Butler - Free FallDe film start met een scene waarbij iets op een auto valt. Je weet op dat moment niet wat er precies gebeurd en dat creëert spanning en nieuwsgierigheid. Wat is er gebeurd? Dit wordt voortgezet naar het moment waarop bekend wordt dat een collega overleden is. Dit roept veel vragen op. Helaas wordt de film vanaf dat moment nergens echt spannend. Er zijn verschillende achtervolgingsscènes en confrontaties, maar deze gebeurtenissen lijken nergens die echte huiveringwekkende spanningsgevoelens los te maken.

Interessant in de film is dat er eens niet gekozen is voor een teer poppetje als (vrouwelijk) hoofdpersoon. Sarah Butler, die o.a. bekend is van ‘I spit on your grave’ neemt de taak op zich van een vrouw die in benarde situaties terugvecht. Een ander bekend gezicht is Malcolm McDowell (‘Halloween’, ‘Mentalist’, ‘Mozart in the jungle’), die de passende rol van multimiljardair op zich neemt. Jammer genoeg heeft hij in ‘Free Fall’ maar weinig scenes.

Concluderend is ‘Free Fall’ eigenlijk alleen een aanrader voor liefhebbers van low budget thrillers. Alhoewel Jane Porter een interessant personage is, blijven de verhaallijnen en de verschillende personages vrij vlak en kom je als kijker weinig over ze te weten. Dit heeft ook een nadelige invloed op de spanning in het verhaal, waardoor het gevaar dreigt, dat het vervalt in clichés. De dvd bevat geen extra’s.

‘Free Fall’ is verkrijgbaar als dvd en blu-ray.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Free Fall (Malek Akkad, 2014)”

Plaats een reactie