Recensie Fresh; wilt u misschien een lekker stukje beenham?

Het voorgerecht; de productie van de film.

Fresh is het regie debuut van Mimi Cave, Cave maakte deze film aan de hand van het verhaal van Lauryn Kahn. Kahn had als visie een horrorfilm te maken die zowel interessant is voor de mensen die houden voor horror en voor mensen die niet veel horror hebben gezien . De vraag is alleen of deze visie is uitgekomen omdat Fresh naar mijn mening één van de heftigste horrorfilms is die ik dit jaar heb gekeken.

Fresh legt de focus op de gevaren van daten. Kahn’s inspiratie om over dit onderwerp een horrorfilm te maken komt voort uit haar gedachten over het daten met een partner welke jou mishandelt waardoor je in zo’n relatie eigenlijk delen van jezelf kwijt raakt. Kahn wilde met deze film ook thema adresseren dat vrouwen vaak erg op hun hoede moeten zijn voor onbekende mannen in hun dagelijks leven. Kannibalisme wordt in deze film dan ook gebruikt als een metafoor voor de objectivering van vrouwen.

Het hoofdgerecht; het verhaal van de film.

Fresh vertelt het verhaal over Nora (Daisy Edgar Jones) De vrijgezelle Nora is op zoek naar de liefde maar lijkt na de zoveelste mislukte swipe-app wat terughoudender te worden. Wanneer ze in de supermarkt spontaan een goed uitziende plastisch chirurg ontmoet, genaamd Steve (Sebastian Stan), lijken de liefdesproblemen van Nora definitief voorbij zijn. Maar dit zoete sprookje verandert in een nachtmerrie wanneer Steve een kannibaal blijkt met als plan Nora in etappes te ontleden en haar vlees niet alleen zelf te willen consumeren maar ook voor veel geld te kunnen verkopen. Steve blijkt er een levendige handel in vlees van jonge vrouwen op na te houden. Bovendien blijkt Nora een van de vele slachtoffers.

FRESH | Official Trailer | Searchlight Pictures

De film verandert snel in een zenuwslopende thriller waarin Nora probeert te vechten voor haar leven tegen een man die alle macht over haar lijkt te hebben. De film is intens en hoewel het onderwerp van een vrouw die gevangen is door een man niet perse nieuw is voor horrorfilms, zo was dit ook een thema bij onder andere 1BR en zijdeling bij de Saw films, wordt dit thema geperfectioneerd door de geweldige acteerprestaties van Sebastian Stan en Daisy Edgar Jones.

Sebastian Stan is niet alleen angstaanjagend in deze film omdat hij in de rol van Steve namelijk ook charmant blijft. Sociaal is Steve onhandig en eigenzinnig wat ervoor zorgt dat zijn monsterlijke karakter menselijk blijft. Daisy Edgar Jones opent je hart met dit optreden en als kijker hoop je vurig dat ze kan ontsnappen.

Buiten het acteerwerk is het verhaal van deze film ook realistisch en voelen de karakters aan als echte personen waardoor de kijker helemaal wordt meegenomen in het verhaal. De chemie spat van het scherm af. De overgang van romantiek naar horror is heel goed gedaan, mede door de goede cinematografie van de film. Het huis voelt namelijk groot maar ook claustrofobisch klein aan. Je merkt echt het contrast van het huis in de belevenis van de beide hoofdpersonen.

Het toetje; is deze film het kijken waard?

Fresh is naar mijn mening absoluut het kijken waard. De film slaagt erin om jou een heel oncomfortabel gevoel te geven die ook na afloop nog even aanhoudt. Door een mespuntje humor in de film te verwerken krijg je als kijker af en toe wat lucht. Als je van pittige horror houdt en een sterke maag bezit dan raad ik deze film zeker aan.

Sterren: 4.5 / 5

Ik ben heel benieuwd naar volgende projecten van Mimi Cave en Lauryn Kahn. Deze eerste gezamenlijke film smaakt naar meer! Fresh is nu te zien op Disney+.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie Fresh; wilt u misschien een lekker stukje beenham?”

Plaats een reactie